Hlavní obsah
Bydlení

Když nemáte na provoz domu, pořiďte si byt. Bude vám stačit a ušetříte dost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Bojíte se vysokých nákladů na bydlení? Tak proč bydlíte v něčem tak velkém a nejdete do bytu?

Článek

Jsou situace, kdy člověk opravdu pochybuje o logice některých lidí. Myslel bych si, že když jde o peníze, někdy opravdu velké peníze, bude člověk postupovat racionálně, smysluplně, logicky. Ale opak je pravdou. Léto skončilo a postupně můžeme očekávat i pokles teplot. Dříve nebo později na takovou úroveň, že bude třeba zatopit. A topení, to znamená náklady.

Musím doplácet desítky tisíc korun

Je to každoroční, už dost ohraná písnička. Na mnoha fórech a diskusích lidé pláčou, že musí doplatit na energiích desetitisíce korun. Že nevědí, kde na to vezmou. Normálně uvažujícímu člověku to ale musí přijít úsměvné. Ne proto, že by snad nebyl solidární, ale proto, že ví, jak systém plateb na energie funguje. Jsou tu zálohy, a tak je logické, že ten, co si je nastaví na úplné minimum, třeba jen pár stovek, se bude za rok divit, kolik musí doplatit. Nic jiného v tom přece není.

Člověk by si měl zálohy nastavit tak, aby +/- odpovídaly jeho spotřebě, jeho poslednímu vyúčtování. Ano, měsíčně nebude platit pár stovek, ale zaplatí nějakou tu tisícovku. Má však jistotu, že za rok nemusí plakat nad desetitisícovým nedoplatkem, jelikož rozdíl mezi tím, co na zálohách zaplatil a naposílal, bude +/- roven.

A jsem na to úplně sám

Zcela nepochopitelnou kategorií lidí jsou potom ti, co v jedné, ve dvou osobách táhnou náklady na vytápění velkého, starého, vícegeneračního domu. Chápu, že tento dům patrně zdědili, že v něm žili celý život. Ale ten dům při současných energiích něco stojí. Je úplně jedno, zda člověk topí plynem nebo elektřinou, nebo ještě postaru uhlím či dřevem. Nic není zadarmo. Představa, že s rodinou nevytápíme jenom náš byt 3+1, ale ještě několik dalších prázdných, nevyužívaných a nezateplených místností, je pro mě nepředstavitelná.

Pochopím, že ti lidé mají k tomu místu třeba nějaký citový vztah, ale opravdu na něm budou lpět? Když je tento vztah rok, co rok stojí doslova vyhozené desetitisíce za vytápění navíc? Jak velkou nemovitost jeden, dva lidé potřebují? Ne, opravdu to není velký dvoupatrový dům s X místnostmi. K normálnímu životu postačí průměrný byt. Žijí v něm rodiny, tak proč by to nezvládl pár? A najednou už topení nestojí ke sto tisícům ročně, ale vyjde jen na nižší desítky tisíc. Vždyť to má logiku, ale asi ne pro každého.

Tak si nestěžuj

Ať si každý dělá, co chce. Ať si zálohy nastaví třeba na desetikoruny, ať si sám bydlí ve vile o deseti ložnicích. Ale ať si potom nestěžuje. To, že mu to finančně nevychází je jenom jeho chyba, nikoho jiného. Přitom řešení je tak jednoduché, stačí jenom chtít. Ale to by lidé museli mít trochu lépe vyvinutou finanční gramotnost.

Anketa

Kde bydlíte?
V bytě
22,2 %
V domě
66,7 %
Jinde
11,1 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz