Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když už nemáte helmu vy, to ji nemusíte dávat ani dítěti. Zničíte mu život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Je fajn, že dáte helmu dítěti, ale proč si ji nevezmete i vy sami? Chcete mu zkazit život?

Článek

Vidím je dnes a denně. Nezodpovědné rodiče na kole, jedoucí se svými dětmi. Je úplně jedno, jestli jedou po cyklostezce, po polní cestě, nebo po silnici. Ten obrázek je stále stejný a pro mě zcela nepochopitelný. Ano, tušíte správně, řeč je o helmách.

Zákon mluví jasně

Většina dětí, kteří jedou se svými rodiči, mají na hlavě helmu. Pokud si myslíte, že je to dáno opravdovou zodpovědností těch rodičů, tak se pletete. Mnohem větší roli zde má zákon, který říká jasnou věc. Ze zákona totiž mají děti do věku 18 let povinnost helmu nosit. A to je jeden z hlavních důvodů, proč děti na kolech, ale třeba i v sedátkách na dospělém kole, to helmu mají. Přesto se ale najdou i ignoranti, kteří dětem přilbu nedají. Nechápu.

Pokud si přece jen myslíte, že nejde ani tak o zákon, ale o bezpečnost, vyvedu vás z omylu. Pokud by rodič opravdu myslel na bezpečí jako takové, na ochranu hlavy, na ochranu lidského života, nenasadí helmu jenom dítěti, ale vezme si ji také. On ji ale nemá. Proč? Protože mu ji žádný zákon nenařídil. To pouze těm, kterým ještě nebylo 18 let.

A vy si ji neberete proč?

Helma je bezpečnostní prvek, který dokáže klidně i zachránit život. Cena těch nejlevnějších je kolem pětistovky. V porovnání s tím, kolik stojí i obyčejnější jízdní kolo, je to naprostý pakatel. Přesto vidím denně desítky rodičů se svými dětmi, kterým vlasy na jejich bicyklech volně vlají. Helmy prostě nemají. A jejich argumenty jsou vesměs směšné – alespoň podle toho, co jsem slyšel na své výtky a doporučení.

Buď se odkazují na zákon, podle kterého ji mít povinně nemusí. Nebo by jim helma prý neslušela, či by jim dokonce zničila účes. Někteří rodiče jdou ve svých argumentech ještě dál. Prý je helma zbytečnost a povinnost dávat ji dětem je pouze lobby jejich výrobců, jak si zajistit kšefty. Za nich prý helmy také nebyly a nikomu se nic nestalo. Říkám si, opravdu nikomu? Možná by ten mrtvý, nebo doživotně na lůžko upoutaný, ochrnutý člověk rád promluvil do debaty, ale jaksi nemůže…

Zničíte život svému dítěti

Co se asi stane v případě takového pádu. Ať už s dítětem v cyklo sedačce, nebo s dítětem jedoucím na samostatném kole. Potomka zachrání přilba, možná bude mít slabší otřes mozku, nějaké ty odřeniny, nebo zlomeniny. To všechno se dnes dá léčit a za pár týdnů a měsíců to bude zase čiperné dítko.

Ale co se stane s takovým rodičem bez helmy? Je velká šance, že přímo na silnici, po pádu na hlavu, zemře. Nebo může zůstat ochrnutý. Či ve vegetativním stavu, dokonce života umístěný na lůžko. Asi těžko bude potomek takového rodiče s jiskrou v oku vypravovat, jak jeho otec, bojovník proti lobby výrobců helem, teď hrdinně leží v nemocnici ve vegetativním stavu.

Ano, máte pravdu v tom, že ze zákona helmu opravdu mít nemusíte. Ale myslete na to, že nejde jenom o váš život. Zkazíte ho i svým dětem, protože během vteřiny mohou přijít o milujícího rodiče. Jen proto, že měl hloupé přesvědčení, že chtěl vypadat dobře, nebo mu bylo zatěžko obětovat pětistovku za základní ochranu. Nakonec je možná lepší nedat i vašemu dítěti (nebrat doslovně), ať v případě nehody nezůstane osamocené, protože s ochrannou pomůckou by přežilo…

Anketa

Jezdíte na kole s helmou?
Ano, vždy
44,4 %
Jen někdy, podle toho jak daleko a kam jedu
14,3 %
Ne, nikdy
23,8 %
Na kole nejezdím
17,5 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz