Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Když vás to nebaví, tak dejte výpověď. Jsme z vás zoufalí a kazíte kšeft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Člověk s otráveným obličejem dokáže zkazit den. Pokud ho práce nebaví, ať dá výpověď a jde za lepším. Nikdo ho tam nedrží!

Článek

Není nic horšího než potkat někoho, kdo je na první pohled otrávený. Kdo vám každým svým pohledem, později ale i svou mluvou, dává jasně najevo, že ho obtěžujete. Potkat se s takovými lidmi není nic složitého. Zkuste zavítat třeba do obchodů a poznejte otrávené prodavačky, nebo do restaurací, kde najdete naštvané servírky. Takoví lidé vám dokážou zkazit den na dlouhé hodiny.

Proč tu práci děláte?

Otázka je jednoduchá. Proč tu práci děláte, když vás nebaví? Proč do ní chodíte a nenajdete si jinou? Já dokážu pochopit nějakou finanční motivaci, vyhovující směny, lokalitu, nebo třeba shodu s vystudovaným oborem. To vše může člověka zavát na pozici, která mu tak úplně nevyhovuje. Ale když už si tu práci vybral, když už podepsal smlouvu, měl by odvádět maximum. A to souvisí i s tím, jak se chová k zákazníkům.

Jsme z vás zoufalí

Ano, milí nevrlí obsluhující. Jsme z vás zoufalí. Už jenom to, jak nám dáváte najevo, že vás svým příchodem obtěžujeme, nás netěší. A když na nás promluvíte, jakékoliv pozitivní nálady jsou pryč. Místo velkého nákupu se snažíme co nejdříve zmizet, místo posezení na večeři si jídlo radši necháme zabalit s sebou. My, hosté a nakupující nemáme zájem na tom, aby nám někdo kazil den. Nám, kteří vám nosíme peníze.

Kazíte kšeft

Měli byste si uvědomit, že mi, zákazníci, to máme vcelku jednoduché. Tam, kde nám dáváte najevo své opovržení, můžeme snadno přestat chodit. Radši půjdeme ke konkurenci, kde jsou na nás milí a příjemní. Možná si to ani neuvědomujete, ale tímhle svým chováním kazíte kšeft. A ne ve smyslu, že váš šéf nebude mít na nový Mercedes. Ale ve smyslu, že jednou přinese zámek a zavře dveře. Protože zbankrotoval.

A proč krachnul? No, protože neměl tržby. A proč neměl tržby? No, protože mu do kšeftu nechodili lidi. A proč mu do kšeftu nechodili lidi? No, protože jste je svým chováním natolik odradili, že podobná setkání už absolvovat nechtěli. A tak odešli ke konkurenci. A co se v takovém případě stane s vámi? No, hádejte – ano, skončíte na pracáku.

Co je špatného na tom, být milý?

Já chápu, že někdy prostě nemáte svůj den, bolí vás zuby, naštval vás manžel, jste nevyspalí. Ale to vás přece neopravňuje k tomu, vybíjet si své problémy na nás, zákaznících. Na nás, kteří jsme k vám přišli utrácet své peníze. Co je špatného na tom, být milý? Vždyť právě díky tomu se zlepší den i vám, ať je jakýkoliv. A pokud to nedokážete, tak tu práci nedělejte. Najděte si takovou, kde nepracujete s lidmi a kde můžete mít svůj kyselý obličej a arogantní, opovržlivou mluvu, klidně od rána do večera.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz