Hlavní obsah
Lidé a společnost

Klidně na úvěr, i když to bude finanční průšvih. Jen ať soused pukne vzteky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Když se český Pepík rozhodne nakupovat, jsou všechny základy a zásady finanční gramotnosti stranou. Důležité je trumfnout souseda.

Článek

Nakupovat bychom měli jenom věci, které opravdu potřebujeme. A úvěr bychom si měli brát jenom v nejnutnějších případech. To ví každý rozumný člověk. Je víceméně běžnou věcí vzít si hypotéku na nemovitost, nebo si půjčit na základní vybavení domácnosti, jako je pračka či lednice. Za předpokladu, že půjde o průměrné, normální, levné modely. Bez toho se prostě žít nedá.

No jo, ale co když ze sebe před sousedem děláte hogo fogo? Když by viděl, že si domů stěhujete úplně normální ledničku, co by asi tak řekl? Nebo že vám přivezli pračku, a sušičku nikoliv, co si pomyslí. Nebo televize, malá úhlopříčka a minimum chytrých funkcí, to ho nijak neuchvátí, takovou má taky. A už to začíná.

Vždyť jsou tu půjčky

Základy finanční gramotnosti jsou celkem jasné. Neměli bychom si kupovat drahé zbytečnosti a při využití úvěrových produktů bychom měli hledět na výši RPSN, ta je jedním z nejlepších ukazatelů (ne)výhodnosti půjček.

Ale když se typický český Pepík rozhodne trumfnout souseda, je úplně jedno, jaké má finanční produkt parametry. Vezme si ho, i kdyby se měl upsat lichváři, nebo samotnému ďáblu. Nejdůležitější je, ať soused pukne vzteky.

Hurá do Chorvatska

Není to jenom obří televize, hi-tech pračka se sušičkou, americká lednice, nebo nejnovější model mobilního telefonu s nakousnutým jablkem. V létě nesmí chybět ani dovolená. Tady se ještě typické vesnické buranství drží víceméně v normě, a tak úplně dostačují každoroční výjezdy směr Chorvatsko. Hezky s paštikami, zavařenými jídly a plechovkami piva v akci. Ale ani tahle dovolená není žádná láce. Naštěstí i zde jsou úvěrové společnosti svolné.

Já na to mám…

Tak to skutečně naoko působí. A vesnický jouda tomu snadno uvěří. Ale ono je to trochu jinak. Navenek sice vypadá, že jsou všechny produkty koupené za své, ale realita je opačná. Vše je na dluh, který už zvenčí není vidět. Často je spojený se stresem, protože splatit hloupé půjčky není tak jednoduché, jako si je vzít. A když se to nepovede, už soused nebude sledovat, jak se český Pepík nese domů zase něco nového. Bude sledovat exekutora se žlutými samolepkami, jak ty věci vynáší, a nakonec v dražbě prodává celý barák. Do kterého se nastěhuje český Lojza a začne to nanovo.

Anketa

Kupujete si zboží na splátky?
Ano, běžně
5,1 %
Ne, vůbec
82,3 %
Jen to opravdu nutné
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1174 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz