Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik oddělených šaten v dnešní době potřebujeme? Víc než současné dvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jedna šatna pro muže, druhá šatna pro ženy. Ale není to v dnešní době mnoha pohlaví a sexuálních orientací, nějak málo?

Článek

Na úvod dodávám, že je mi úplně jedno, na jaké pohlaví se kdo cítí, nebo jakým směrem směřuje jeho sexuální orientace. Je to jeho tělo, jeho život a pokud se daný člověk cítí spokojený, je to i jeho volba. S takovým člověkem se však někdy dostaneme do těsného kontaktu i my. Třeba ve společných šatnách. Třeba v bazénu, nebo v posilovně.

Už teď víme, že dvě jsou málo

Proč vlastně máme oddělené šatny? No především z důvodu, aby se jedno pohlaví nepohoršovalo, že ho okukuje, nebo dokonce obtěžuje, to druhé. Dvojice šaten, pánské a dámské, vznikla kdysi dávno. Přetrvala v dobách socialismu, kdy byla homosexualita sprosté slovo. Kdy se prosazovalo, že všichni musí být pouze hetero.

V té době tedy pánské a dámské šatny stačily. Dle názoru soudruhů se mužům líbili jen ženy, ženám se líbili jen muži. Obě pohlaví se v šatnách oddělila a bylo vyřešeno. Teď ale už víme, že homosexualita je běžná věc. A tedy i víme, že dvě šatny jsou málo.

Jak k tomu přijde takový hetero muž, který bude sdílet společnou šatnu s homosexuálem, který ho zákonitě bude okukovat. U žen platí to stejné, lesby budou okukovat hetero ženy. To, aby lidé s homosexuální orientací chodily do druhých šaten, také nepřipadá v úvahu. Lesbám by bylo jistě nepříjemné, že na ně koukají muži. A co si budeme povídat, v dámských šatnách by jistě i nějaké ty ženy pomrkávaly očkem na muže gaye.

Každý svou?

Jedna šatna pro hetero muže, druhá šatna pro hetero ženy. Tady je to jasné. V případě homosexuálů bude třeba několik jednotlivých šaten, které musí být striktně obsazovány jedním mužem a jednou ženou, protože ti zákonitě, jeden druhého nezajímají. Obsadit tyto šatny dvěma lesbami či dvěma homosexuály, by byla chyba.

Ale pozor, ještě nemáme vyhráno. Jsou ti i lidé s bisexuální sexuální orientací. Ti nemohou být v šatnách s nikým, protože by mohli okukovat jak ženy, tak i muže. A třeba jim dělat nemravné návrhy. Takoví musí mít samotku. Dobrá zpráva je, že do samotek můžeme umístit i osoby takzvaně pansexuální, které se, laicky řečeno, nerozhodují mezi mužem a ženou. Přitahují je lidé, bez ohledu na jejich gender.

Stavme další a další

Už teď máme v plánu šaten, že se jen těžko dopočítáme výsledného čísla. A potřeba budou další. Pro osoby nebinární, pro intersex osoby, nebo třeba ty asexuální. Co teď? Snad jenom, začít se převlékat doma, abychom ze společných šaten náhodou neměli psychické trauma.

Anketa

Stydíte se v šatnách?
Ano, stydím
16 %
Ne, nestydím
84 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz