Hlavní obsah
Cestování

MHD měním za vlastní auto. Zn.: Kvůli lidskému zápachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Teploty stoupají, lidé začínají zapáchat. Ideální doba vyměnit způsob cestování. Místo městské hromadné dopravy začínám sedat do auta.

Článek

Městská hromadná doprava mi vyhovuje. Zastávku mám skoro za rohem, cesta je rychlejší než autem a nemusím řešit parkování. I cenově to díky časovému kuponu vychází přijatelně, takže nemám po většinu roku potřebu řešit jiný způsob dopravy. Auto odpočívá v garáží, připravené jenom na delší cesty.

Tohle všechno se ale na jaře mění. S nástupem teplého počasí se začíná měnit i odér v autobusech. V zimě je tam občas přetopeno, nedýchatelno. Není to úplně ideální, ale dá se to zvládnout. Lidé se potí pod svými několika zimními vrstvami a jejich nelibý zápach přes ně neprojde. Teď, s nástupem teplejšího počasí, lidé odkládají svršky a svůj nevábný odér dávají na obdiv.

Jaro je nejhorší

Jaro je z hlediska lidského zápachu snad tím nejhorším období. Ráno je chladno, lidé chodí v mikinách a bundách. Se stoupající teplotou se zvyšuje jejich tělesná teplota, tvoří se zapáchající pot. Lidé odkládají svršky a jejich odér se line do prostoru. I do toho uzavřeného, jako jsou autobusy městské hromadné dopravy. A vydržet v něm bývá nadlidský úkol.

A slovo hygiena znáte?

Tělesný pach je jakousi přirozenou věcí. Jsou lidé, jejichž pot příliš nesmrdí. Jsou ale i tací, u kterého je to přesně naopak. Nevím, zda sebe sami necítí, nebo vyznávají názor, že „každý chlap má smrdět“. V obou případech se o nějaké ohleduplnosti k okolí rozhodně nedá mluvit. Tělesný zápach je sice přirozený, ale v dnešním, moderním světě, je to jasná ukázka zanedbání osobní hygieny.

Hygiena už dávno není jen o tom, že se jednou denně, večer, umyjeme. Je o tom, že se budeme snažit držet na uzdě náš tělesný pach. Když zrovna během dne nemáme po ruce sprchu, existují vymoženosti, jako tělové vlhčené ubrousky. Moderní sortiment drogerií nabízí také třeba deodoranty na zakrytí zápachu, nebo antiperspiranty které navíc dokážou pocení i efektivním způsobem omezovat.

Je to i o jídle

Nejsou to jenom hygienické návyky. Je to také jídlo, které může váš tělesný odér měnit. Nemám teď na mysli, že vám z úst táhne cibule nebo česnek. Mám na mysli to, jak čpí váš pot. Pachy ovlivní řada jídel. Je dobré dát si pozor na potraviny, jako je česnek, zázvor, pálivá paprika nebo chilli. Problém přináší ale i brokolice, růžičková kapusta nebo zelí. Vliv má i alkohol, červené maso, nebo nadmíra koření.

Ano, můžete za to

Dokážu připustit, že nějaké mizivé procento lidí má s tělesným zápachem problémy z důvodu nemoci. Vymlouvat se na ni je stejně trapné, jako omlouvat svou obezitu štítnou žlázou. Pár lidí tyto problémy sice má, ale většina tlustých si za to může sama. A stejné je to se zápachem v MHD. Dost pochybuji, že zrovna já mám takovou smůlu, že všichni tito nemocní se nahrnou pravidelně jen a pouze do té linky, kterou jezdím já.

Anketa

Vadí vám zápach lidí v MHD?
Ano, vadí
62,7 %
Ne, nevadí
4 %
Nijak ho nevnímám
33,3 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz