Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mladý silniční pirát je za volantem vždycky lepší než důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Mladý člověk, nebo senior v pokročilém věku? Samozřejmě, že ten mladý. U něho je předpoklad, že z toho všeho jednou vyroste. U seniora se to jenom zhoršuje.

Článek

Dvě generační skupiny za volantem. Tou první jsou mladí lidé, tou druhou starší senioři. Kdo je na silnicích horší? V potaz můžeme vzít různé statistiky nehodovosti, stejně jako osobní zkušenosti. Vzít v potaz ale můžeme i naše vlastní úvahy a zamyslet se nad tím objektivně. Z tohoto pohledu to senioři prohrávají na celé čáře.

Problém mladých

Problémy mladých za volantem jsou mnoha lidem jasně známé. Nemají zkušenosti, mají ještě mokré razítko na řidičáku a často netuší, co se může stát. Vzhledem ke svému mladému věku a potřebě se předvést, velmi často riskují. Nerespektují dopravní předpisy, překračují rychlost, jezdí agresivně, hodně riskují. Často s tím vším jde ruku v ruce i silnější, ale bohužel i hodně staré auto, které nebývá velkou zárukou bezpečné jízdy.

Problém seniorů

Senioři za volantem už moc neriskují. Obvykle sedí ve velmi starém, nebo naopak novém levném, ale v obou případech méně výkonném autě. Jejich problémem je časté brzdění provozu, jelikož jedou pomalu. Mnohdy jsou nevyzpytatelní pro ostatní účastníky silničního provozu. Mají problém s pozorností, s udržením koncentrace i s rychlými reakcemi na nenadálé situace. Velký počet aut, velké křižovatky, nebo kruhové objezdy, jsou pro ně značnou komplikací a velmi často selhávají.

Co bude za pár let?

Je jasné, že teď zcela jasně odsoudíme mladou generaci za volantem, protože je pro nás mnohem nebezpečnější než zmatený důchodce. Ale jak to bude za pár let? Tady je to zcela jasné. Ten osmnáctiletý mladík s mokrým řidičákem bude postupně dospívat, získá rozum, trochu více pudu sebezáchovy. Přitom si ponechá všechny benefity mladého věku, jako je schopnost rychlých reakcí, dobré udržení pozornosti, či jistota bleskové a správné analýzy situace.

A senior? Tam to bude přesně naopak. Všechny jeho současné schopnosti se budou s přibývajícím věkem jenom zhoršovat. Tento fakt ostatně zcela jasně potvrzují i povinné lékařské prohlídky, které mají nezodpovědným seniorům zamezit v tom, aby se svým autem ohrožovali okolí.

Koho potkáme?

Až potkáme za volantem mladého frajírka, kterému jsou volné předpisy, budeme vědět, že za pár let už bude stejná osoba mnohem klidnější, rozvážnější a tolerantnější. Až ale potkáme za volantem seniora, budeme vědět, že jeho současná jízda bude za pár let ještě horší. A to rozhodně nechceme.

Anketa

Z koho máte za volantem největší strach?
Z mladých lidí
94,6 %
Ze seniorů
4 %
Ze sebe
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1631 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz