Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Moderní bezpečnostní asistenti v autech vadí arogantním silničním pirátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Auta prošpikovaná elektronikou nejvíce vadí těm, co stále porušují dopravní předpisy. Vadí jim, že je na to auto upozorní.

Článek

Doba, kdy jsme si auto opravili pomocí kleští, šroubováku a kladiva, je dávno pryč. Dnes už abychom i na výměnu žárovky jezdili do servisu. Doba jde zkrátka kupředu, a to se projevuje i na tom, jak vypadají současná auta. Interiéry bez tlačítek, plné velkých dotykových displejů. Asistenti, kteří dokážou auto řídit úplně samo. Vše v zájmu bezpečnosti, ale také pohodlí pro řidiče. Auto je přece primárně dopravní prostředek, určený k přesunu z jednoho místa na druhé. Není prostředek k závodění na veřejných silnicích, nebo něco, čím máme dávat najevo svou malost a omezenost.

Asistenti vadí

Moderních asistentů je v současných vozech celá řada. Mohou hlídat jízdní pruhy, nebo v nich auto dokonce i udržovat. Hlídají vzdálenost od vozidel před námi, upozorňují na to, když se k nim příliš přiblížíme. Mohou zpomalovat i zastavit, pokud detekují překážku zvýšené riziko nehody. Upozorňují nás na maximální povolenou rychlost, její překročení, stejně jako umí naši rychlost automaticky upravit, na povolený limit. Moderní auta umí též detekovat naši únavu, nebo i pozornost, včetně toho, že zjistí, kam se díváme očima a zda sledujeme provoz před námi.

Moderní auta jsou doslova prošpikovaná technologiemi. Ty mají za cíl primárně zjednodušit, usnadnit a ulehčit cestování. A přispět k větší bezpečnosti. Jsou ale lidé, kterým tito asistenti vadí. Byli by nejraději, kdyby žádný takový v autě nebyl.

Vadí jen silničním pirátům

Kdo někdy měl tu možnost sednout si do auta prošpikovaného různými asistenty, musel pět jenom slova chvály. Řízení má být pro řidiče co nejpohodlnější. A pokud auto dokáže samo držet jízdní pruh, udržovat vzdálenost od vozidel před námi, nebo samo zpomalí před obcí a na konci znovu zrychlí na cestovní devadesátku, je to pohoda. Řidič za volantem se stává jenom pomocníkem auta, díky čemuž se celkově snižuje jeho fyzická, ale i psychická únava. Je pouze jakýmsi doplňkem, který hlídá, zda je vše v pořádku.

Ale jsou lidé, kterým tito asistenti popřes limit. Začne pípat, když se lepí na vůz před sebou. Dostanou výstrahy o tom, že v zatáčkách vybočují ze svého jízdního pruhu, nebo že soustavně přejíždějí přes středovou čáru. Další varování přichází, když nedají znamení o změně směru jízdy – blinkr pochopitelně vadí. Kdo to je? Přece silniční piráti. Najednou je auto upozorňuje, že jedou

Otravné? Nikoliv

Kdo je zvyklý jezdit dle předpisů, bezpečně, tak jak se má, ten nemůže mít s moderními asistenty v autech žádný problém. Naopak ti, kteří musí za volantem soustavně něco porušovat, problém mají. Auto je totiž na jejich prohřešky upozorňuje – a to jim vadí. Ale je tu řešení. Ne auto bez asistentů, ale změna jízdních návyků. Bude to bezpečnější pro všechny.

Anketa

Vadí vám asistenti v autech?
Ano, obtěžují mě
39,2 %
Ne, beru je jako benefit
23,5 %
Mám problém jen s některými
37,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz