Hlavní obsah
Bydlení

Mýtus dnešní doby: Ve velkých městech se máte lépe, vyděláte více

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ty žiješ ve velkém městě, to se máš. Vyděláváš víc peněz, tak máš spokojenější život… Akorát že vůbec.

Článek

Ano, bydlení ve velkých městech má své výhody. Skvělá dopravní obslužnost, perfektní občanská vybavenost, dokonalé kulturní, společenské a volnočasové vyžití. Nesporným benefitem je také jistota vyšších příjmů než v nějakých zapadlých okresních městech. No jo, ale není všechno zlato, co se třpytí. Příjmy jsou sice větší, ale ruku v ruce s nimi jdou i vyšší výdaje. Kdykoliv vyrazím na návštěvu za svými rodiči, do menší vísky, nestačím se divit, kolik tam vše stojí.

Ano, něco je stejné

Náklady na elektřinu nebo plyn, ty jsou stejné po celé republice. Nehraje roli, jestli někdo bydlí v Horní Dolní, nebo v Praze. Stejně tak je tomu u potravin. Supermarkety mají letákové akce celorepublikové a konkrétní zboží se dá za stejnou cenu koupit kdekoliv na území ČR. Ale tím to vesměs končí. Potom už jsou položky, které jsou u nás, ve velkém městě, prostě dražší.

Máme vyšší životní náklady

Sice vyděláváme více, ale také máme větší životní náklady. To, za co vy si dokážete postavit dům na kraji obce, za to já mám ve velkém městě stěží garsoniéru. To, co vy dáte za nájem velkého bytu 3+kk, mi ve velkém městě stačí na kamrlík maximálně pro dvě, nenáročné osoby.

Vy se ve vašich místních restauracích bohatě najíte pod 200 stovky s polévkou i nápojem, mě tahle částka obvykle nedá ani na hlavní chod. O tom, kolik stojí pivo, nebo panák lepšího alkoholu, ani nemluvě. Stejně jako v případě ceny kávy v kavárnách, nebo v případě cen zmrzlin ve stáncích. Ano, sice vydělávám slušně, ale z toho, co u nás chtějí někteří podnikatelé za svůj produkt, se mi protáčí panenky.

Něco za něco

Ne, velké město bych za vesnici nikdy nevyměnil. Ale rozhodně si nežijeme jako prasata v žitě. Sice máme vyšší průměrné platy, ale když spočítám, kolik z mé gáže měsíčně utratím, za věci, které jsou u nás prostě dražší než v maloměstě, nemohu si moc vyskakovat. Kdo chce ušetřit, nechť bydlí na periferii a desítky kilometrů denně dojíždí. Potom mu opravdu zbudou slušné peníze, protože utrácí ve svém bydlišti, malé vísce, kde se ceny ještě drží v normálu. Ale život ve velkém městě není taková idyla. Ano, máme větší platy, ale tomu odpovídají i ceny věcí, co si chceme koupit. Tedy, pokud nechceme být živí na supermarketovém jídle a být denně zavření mezi čtyřmi stěnami.

Anketa

V jaké lokalitě žijete?
Velké město
35,3 %
Krajské nebo okresní město
23,5 %
Malé městečko nebo vesnice
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz