Hlavní obsah
Finance

Na daň z nemovitosti je ještě spousta času, zapomene jen totální ignorant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Poslední den k zaplacení dani z nemovitosti? Rozhodně ne, času je stále dost, není kam chvátat.

Článek

Poslední leden, datum 31. 1. 2024. O tomto datu se v souvislosti s daní z nemovitosti hodně mluví. Mnoho lidí začne logicky propadat panice, řešit co musí udělat, kam poslat peníze a jaké jsou případné sankce. Ale klid, nic není tak horké, jak to vypadá.

Koho se poslední leden týká?

Ano, poslední leden skutečně s daní z nemovitosti souvisí. Ale netýká se každého. Vlastně se z těch všech plátců týká jenom několika málo lidí. Těch, kteří získali nemovitost v loňském roce. Tedy v roce 2023. Pokud je to váš případ, tak opravdu zpozorněte. Do 31.1., tedy do posledního ledna, opravdu musíte něco udělat – podat daňové přiznání k dani z nemovitosti.

Pokud jste nemovitost pořídili v roce 2022 a kdykoliv dříve, je velká pravděpodobnost, že máte přiznání podané a můžete se uklidnit. To stejné platí, pokud jste ji pořídili až letos, tedy v lednu 2024.

Až v květnu

Jestliže tedy nemovitost vlastníte už delší dobu a přiznání k dani z nemovitosti už máte podané z minulých let, není důvod se znepokojovat. Váš termín nastane až v květnu. Konkrétně musí být daň z nemovitých věcí zaplacena do konce letošního května. Ale ani tady nemusíte propadat panice, když na účtu zrovna nebudete mít tolik, kolik je potřeba. Pokud je vaše daňová povinnost vyšší než 5 000 Kč, můžete si ji rozdělit do dvou splátek. První z nich uhradíte klasicky v květnu, na druhou máte čas až do konce listopadu.

Kdo nezaplatí, je ignorant

Že na zaplacení daní někdy zapomene podnikatel, to se dá pochopit. Má toho hodně, daní platí několik, a ještě je musí nejprve spočítat a přehled podat. U běžného člověka, co platí daň z nemovitosti, je to trochu jinak. Ten podal přiznání jednou a od té doby mu výši daně vyměřuje finanční správa.

Nejenom vyměřuje, ale také ho o výši daně informuje. Klasikou byly třeba složenky chodící do schránky, nic unikátního není ani to, že výše výměru přijde do datové schránky. Kdo i tohle dokáže ignorovat a nezaplatit, ten je opravdu totální ignorant.

Zdroj: https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nemovitych-veci/informace-stanoviska-a-sdeleni/2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz