Hlavní obsah

Ne, zimní pneumatiky fakt nejsou povinné. Já přezouvat nebudu, není důvod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Budu letos dobrovolně přezouvat na zimní pneumatiky? Ne, žádný zákon mi to nenařizuje.

Článek

Je to zase tady. Jako každý rok nastává doba, kdy se mluví o přezouvání na zimní pneumatiky. A mnoho lidí žije v omylu, protože si myslí, že je to povinné. Že zákon nařizuje lidem mít na svých vozech zimní pneumatiky. Ale to vůbec není pravda. Zákon sice o povinnosti zimních pneumatik mluví, ale pouze v určitých případech. Lze tak klidně celou zimu jezdit na letních pneumatikách, a to zcela legálně.

Ano, jsou lepší

Aby nedošlo k omylu – nejsem blázen, který si myslí, že mezi zimními a letními pneumatikami není rozdíl. Nejsem šílenec, který by tvrdil, že letní a zimní sada vyjdou vzhledem ke svým vlastnostem nastejno. To určitě ne. Vím, že zimní pneumatiky jsou díky svému složení i charakteristice dezénu prostě v určitých podmínkách lepší. O tom není pochyb. Otázkou pro mě ale je, jestli dané podmínky vůbec nastanou, a pokud ano, na jak dlouho. Tím si nejsem úplně jistý.

Kdy musím mít zimní pneumatiky?

Jak už jsem psal, zákon sice o povinnosti zimních pneumatik mluví, ale rozhodně je nenařizuje všem. Dle § 40a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, má řidič povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března pouze v konkrétních případech.
Tím prvním případem je situace, kdy je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Pokud na silnici nic takového není, žádný zákon řidiči nezakazuje vyrazit na letních pneumatikách, i když už je listopad nebo zima.

Je tu ale ještě další situace, kterou zákon zmiňuje. Odkazuje se na povětrnostní podmínky. Konkrétně zákon říká, že je třeba použít zimní pneumatiky, pokud lze předpokládat, že se na silnici během jízdy může objevit souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Takže znovu opakuji: pokud nic nenasvědčuje tomu, že by taková situace mohla nastat, může řidič klidně vyrazit na letních pneumatikách.

Ještě je tu značka

Abych byl úplně konkrétní, nesmím zapomenout na dopravní značku „Zimní výbava“. Tato značka přikazuje použití zimních pneumatik bez ohledu na klimatické podmínky. Tedy i kdyby bylo jasno, sucho a 20 stupňů Celsia, musí řidič v daném úseku mít zimní pneumatiky. Takže ten, kdo má jistotu, že do těchto úseků nikdy nezamíří, opět nemá povinnost na zimní pneumatiky přezouvat.

Ano, nebo ne?

Já auto ke každodennímu životu nepotřebuji. Když budou nevyhovující podmínky, pojedu veřejnou dopravou a auto nechám stát u domu. Nejsem ten, kdo by denně jezdil autem a nemohl se bez něj obejít. Pro mě přezouvání na zimní pneumatiky opravdu nedává smysl. To, co bych případně musel vyřídit autem, zařídím až ve chvíli, kdy k tomu budou vhodné podmínky a sjízdnost silnic.

Ale vzhledem k tomu, že žiji v nížině a se sněhem je to poslední roky bídné, zimní sadu bych reálně, jak předepisuje zákon, využil maximálně pět dní během celého období od 1. listopadu do 31. března. Jinak ne. Pro mě je přezouvání na zimní pneumatiky prostě zbytečné. A když bude na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo se tento výskyt dá předpokládat, auto nechám stát u domu.

Anketa

Budete přezouvat na zimní pneumatiky?
Ano, budu
50 %
Ne, nebudu
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj: https://www.policie.cz/clanek/or-mlada-boleslav-zpravodajstvi-povinnost-pouzit-zimni-pneumatiky.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz