Hlavní obsah
Internet a technologie

Nechápu, že si někteří stále vystačí s tlačítkovým telefonem. Mrhají penězi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Bez chytrého telefonu bych nevyšel z domu. O to víc mě překvapuje, že někteří si stále vystačí s tím nejobyčejnějším tlačítkovým modelem.

Článek

Pokud je něco, na čem je opravdu vidět, jak jde svět a doba neuvěřitelně kupředu, jsou to mobilní telefony. Ještě si pamatuji dobu, kdy byla hitem Nokia 3310. Ve své době patřila ke špičce, dnes po ní neštěkne ani pes – alespoň u většiny lidí. Jsou ale jedinci, kteří by ho možná uvítali. Když se podívám na jejich ruce, nemají v nich žádný dotykový smartphone, ale obyčejný tlačítkový telefon. Proboha, proč?

Chápu seniory

Dobře, u seniorů to pochopím. Některým z nich doba skutečně utekla a nechtějí nebo odmítají naskočit do rozjetého vlaku. Nové technologie jsou pro ně složité, nebo se nechtějí učit něco nového. To dokážu pochopit a tolerovat. Možná budu jednou stejný. Ale co lidé v produktivním věku? Ano, i v jejich rukách často vídám obyčejné tlačítkové telefony. A není to proto, že by si lepší nemohli dovolit. Prý jim to tak vyhovuje. A to nechápu.

Není to jen telefon

Ačkoli se tomu zařízení stále říká „mobilní telefon“, už dávno se nejedná jen o přístroj na telefonování a posílání SMS, jako tomu bylo v minulosti. Je to zařízení, které dokáže nahradit více než deset dalších. Investice do chytrého telefonu tak dává velký smysl. Vlastnit tlačítkový telefon a další zařízení je dnes obrovský nesmysl.

Smartphone kromě telefonování a posílání SMS umožňuje připojit se k internetu, surfovat po webu a vyřizovat e-maily. Tím může nahradit tablet, počítač nebo notebook. Také nás dokáže kamkoliv navigovat, čímž odpadá potřeba samostatné GPS navigace. Moderní smartphony jsou navíc skvělé na focení, takže už nepotřebujeme drahý fotoaparát. Výkonné mobilní telefony umožňují hrát hry, takže nemusíme kupovat herní konzole. Můžeme na nich sledovat televizní vysílání a doma tak možná ani nepotřebujeme televizi. Díky chytrému mobilu můžeme také nechat peněženku doma – můžeme s ním platit a nosit v něm digitální občanku. A to je jen zlomek toho, co dnešní smartphone zvládne.

Vyplatí se

Kdybych si spočítal, na kolik by mě vyšly všechny věci, které dnes dokáže nahradit telefon, dostal bych se na částku ve vyšších desítkách tisíc. Takto mám v kapse jedno jediné zařízení, které může stát jen několik tisícovek, pokud nejsem příliš náročný. Za takovou cenu dnes nepořídím ani notebook, ani navigaci, ani fotoaparát. A takto mám vše v jednom za jedny peníze.

Proč ne?

Chápu, že existují lidé, kteří nepotřebují být online, platí výhradně hotově, televizi nesledují a hry nehrají. Předpokládám ale, že doma také nemyjí nádobí v myčce, perou prádlo u řeky na kameni, do práce chodí pěšky a topí ohněm uprostřed místnosti, zatímco bydlí v chýši v lese. Protože pokud takto odmítají pokrok, měli by ho odmítat všude, ne?

Já nemám důvod bránit se moderním technologiím. Využívám je naplno, včetně chytrého mobilního telefonu. A musím říct, že když jsem kdysi nosil v kapse Nokii 3310, ani ve snu by mě nenapadlo, kam se funkce mobilních telefonů posunou. A kdo ví, kam se s nástupem umělé inteligence dostanou za dalších 5 nebo 10 let. Jedno je jisté – já se jim rozhodně vyhýbat nebudu.

Anketa

Máte tlačítkový telefon?
Ano, mám
28,6 %
Ne, nemám
71,4 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz