Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechci dítě, nemělo by se dobře. Nejsem sobec, tak mě KDU-ČSL mě potrestá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Lidé bez dětí nad 35 let by měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Skvělý trest pro ty, kteří nejsou sobci.

Článek

Nic proti tomu, že je podporována porodnost. Někdo na ty důchody v budoucnu vydělávat musí a rodiče dětí to nemají lehké, zvláště po té finanční stránce. Na druhou stranu každý daný současný rodič se mohl rozhodnout, zda dítě chce, nebo ne. Nejsme zvířata, víme, že existuje antikoncepce a že sex rozhodně není věc určená jenom k plození dětí, ale že je také zábavou (skoro) bez rizika.

My tě potrestáme

Zvýhodnit někoho, a je mi úplně jedno za co, beru jako standardní věc. Vždyť žijeme ve světě, který je plný různých dotací a pobídek. Neexistuje člověk, který by někdy z něčeho neprofitoval. Ale trestat někoho za to, že si chce žít život po svém? To už je silná káva. Představte si, že do 35 let platíte nějaké odvody, ale od tohoto věku vám je stát navýší. A proč? Protože nemáte dítě!

Ne, tohle není z kategorie science-fiction, tohle je reálný lidovecký návrh, který se budou snažit prosazovat. Lidé bez dětí nad 35 let by měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Chtějí to v koalici prosadit. Kdo nemá děti, ať platí! Krásný trest pro bezdětné.

Proč nechci dítě?

Představme si rodiče, který se rozhodně nemít dítě. A důvodem má být kvalita jeho života. Prostě nechce pro svého potomka nuzné podmínky, nechce pro něho obyčejný život s pochybnými vyhlídkami na budoucnost. Chce, aby se jeho dítě mělo dobře. Toho lze dnes docílit jen penězi. Kdo je nemá, musí sáhnout po kompromisu. Buď snížit ze svého plánu o dokonalém životě dcery nebo syna, nebo dítě nemít.

Věřím, že se někdo skutečně rozhodně dítě radši nemít. A já to chápu, uvažoval bych úplně stejně. Nechci, aby moje dítě bylo v životě smutné, nespokojené, špatně oblékané, špatně stravované, s minimem volnočasových aktivit, protože na nic z toho nemám. Také nechci, aby mi uteklo celé jeho dětství jen proto, že jsem pracoval 16 hodin denně kvůli finančnímu zabezpečení rodiny.

Kolik?

Pokud by lidovecký návrh prošel, platili by bezdětní lidé nad 35 let 9,1 procenta. Lidé se dvěma dětmi pak 6,1 procenta a se třemi a více 5,1 procenta.

Anketa

Měli by bezdětní přispívat více do rodinného rozpočtu?
Rozhodně ano
17 %
Určitě ne
78,7 %
Nevím
4,3 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz