Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechci žít v systému, kde mají neplatiči větší práva než jejich věřitelé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Z lidí v exekucích se dělají chudáci, ale že věřitelé mají také svá práva, nikoho nezajímá. Dluhy se mají platit, tečka.

Článek

Pokud dnes nemáte žádné dluhy, můžete si gratulovat. Ne každý to má ale stejně. Je pochopitelné, že někteří mají hypotéky, jiní si vzali spotřebitelské úvěry na vybavení domácnosti, další splácejí leasing na auto. Takové půjčky dávají smysl a jsou součástí finančního plánování.

Co ale smysl nedává, jsou půjčky na nesmysly. Mám na mysli úvěry, které si lidé berou, aby splatili předchozí dluh, nebo úvěrové produkty na nejmodernější mobil, drahou televizi a podobné věci. Tady už je to jen krůček od dluhové pasti.

My vám pomůžeme

Nikdo lidi do půjček nenutí. Je to jejich svobodná volba, zda si úvěr vezmou, akceptují jeho podmínky a podepíší smlouvu. Ale pak brečí nad tím, kolik musí splácet, kolik přeplatí, jak vysoký mají úrok, RPSN nebo sankce.

A do toho všeho zasahuje náš stát, který se snaží těmto předluženým lidem pomoci. Například prostřednictvím programu na oddlužení, v jehož rámci dlužník nemusí splatit celou částku. Navíc se objevují návrhy zákonů, které mají zmírnit dopad exekucí. Z dlužníka se často stává až chráněná osoba. A na věřitele? Na ty nikdo nemyslí.

A ty peníze vrátí kdo?

Každý smluvní vztah má dvě strany – věřitele, který půjčuje peníze, a dlužníka, který má povinnost je vrátit. Jenže smlouva mezi těmito dvěma stranami se postupně stává jen kusem papíru. Věřitel začíná tahat za kratší konec a svých peněz se nemusí nikdy dočkat. Na druhé straně je dlužník, který nakonec zaplatí jen část dluhu a za pár let může začít s čistým štítem.

A ty peníze věřiteli vrátí kdo? Nikdo. Nejen, že věřitel přijde o úroky, tedy o svůj výdělek, ale často přijde i o jistinu – o peníze, které půjčil. Není jen bez zisku, je v mínusu. Je to spravedlivé?

A kde ty peníze skončily? U dlužníka, který je utratil. Za co, to můžeme jen spekulovat. Ale u lidí, kteří se dostanou do dluhových spirál, to málokdy bývá smysluplné využití.

Všichni vědí, co se stane

Každý, kdo podepisuje smlouvu o půjčce, moc dobře ví, co se stane, když přestane splácet. Smlouva jasně uvádí, kolik si člověk půjčuje, kolik bude splácet a co se stane, když přestane. Přijdou upomínky, zesplatnění úvěru, platební rozkaz, exekuce. Není to žádné tajemství.

A přesto člověk vezme tužku, smlouvu podepíše a vyzvedne si peníze. Máme takovým lidem rozšiřovat jejich práva a snažit se jim pomoci? Ptám se, proč? V zemi je mnoho lidí, kteří si své problémy nezpůsobili sami, a nikdo na ně nemyslí. Ale my budeme myslet na ty, kteří se dobrovolně dostali do dluhové pasti? Proč?

Anketa

Kolik máte v současnosti půjček?
Žádnou
72 %
1 - 3
23 %
4 - 6
1,5 %
7 - 9
0,9 %
Více než 10
2,6 %
Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz