Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejsem blázen, abych jezdil na samosběr jahod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Samosběry jahod se normálnímu člověku nemohou vyplatit. Neušetří na kile, promarní čas a projede palivo.

Článek

Samosběry jahod startují. Důležitá informace pro toho, kdo je každoročně vyhledává. Takový zájemce chce znát nejenom termíny, ale i ceny, za které se budou svépomocí nasbírané jahody prodávat. A ty jsou letos zase vyšší. Například v Holešově se kilo jahod na samosběru prodává za 130 Kč. Tahle částka už normálního člověka nutí k zamyšlení.

Kolik stojí jahody?

Ano, vše se zdražuje, je jasné že pěstitelé mají nějaké náklady. Ale platit 130 Kč za kilo jahod, které si musím sám nasbírat, je přece jen trochu přes čáru. Zvláště v porovnání s aktuální nabídkou supermarketů. O víkendu v Kauflandu šlo pořídit půlkilovou vaničku jahod ze Španělska nebo Řecka, v první jakosti, za 34,90 Kč. To znamená, za necelých 70 Kč za kilogram. Ano, počítáte správně, je to skoro poloviční cena než na samosběru ve zmíněném Holešově. A když akce skončí, bude je obchoďák mít za 140 Kč za kilo. Už je to o 10 Kč víc než na samosběru, ale bez nutnosti ohýbat hřbet a plahočit se na poli.

A co další náklady?

V obchoďáku, v akci, výrazně levnější. Bez akce jen o 10 Kč na kile dražší. Už to je slušná motivace zůstat doma a vyrazit do řetězce. A to nemluvím o dalších nákladech, které se samosběrem souvisí. V první řadě jsou to náklady na cestu. Pohonné hmoty nejsou nijak levné a každý kilometr tak vychází na 2–3 koruny, s ohledem na spotřebu auta. Takový patnáctikilometrový výlet za jahodami, k tomu cesta zpět a člověk se blíží ke stokoruně. To by najednou musel nasbírat k deseti kilům, aby se mu to v porovnání s neakčním zbožím v marketu vůbec vyplatilo.

Je to také čas, i ten je třeba vzít v úvahu. Když jste dobří sběrači a jahody jsou velké, dá se za hodinu nasbírat kolem 5 kilogramů. Jen pro představu, minimální hodinová mzda je v ČR stanovena na 112,50 Kč.

Na co je potřebuji?

A teď trocha matematiky, kolik jahod vlastně člověk potřebuje nasbírat, pro osobní potřebu? Něco sní, něco zamrazí, něco použije na výrobu marmelády. I kdyby to bylo těch deset kilo, tak oproti neakčnímu obchoďáku je to ušetřená stokoruna. Přesně ta částka, kterou projedu, nebo kterou bych si mohl vydělat v práci. Takže ne, díky, nemám zájem ze sebe dělat kašpárka na poli, nejsem blázen, abych jezdil na samosběr jahod.

Anketa

Jezdíte na samosběry jahod?
Ano, pravidelně
14,3 %
Jen výjimečně
13,5 %
Ne, nejezdím
72,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1631 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz