Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nic horšího už natočit nejde aneb Pořad jsem neviděl, neb nemám televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Každý nově uvedený seriál čeká pořádná vlna kritiky. Často od těch, kteří televizi vůbec nemají. Přesto rádi veřejně ventilují své názory.

Článek

Premiér, Velmi křehké vztahy, Bezdružice, Rodinná pouta a Jetelín. To je pětice nejhorších českých seriálů podle CSFD. Mezi další kinematografické seriálové skvosty potom patří třeba Cesty domů, Ošklivka Katka, Sousedé, Doktoři z Počátků nebo Eliška a Damián.

Vesměs se jedná o seriálová díla našich komerčních televizí. Ty se snaží zaujmout své divácké publikum, ale ne vždy se takzvaně trefí do černého. Někdy je to propadák. Seriál cupuje odborná veřejnost, filmoví kritici, diváci. Ale i tací, kteří ho vůbec neviděli.

Rozhodně ale nelze říci, že bychom seriály točit neuměli. V žebříčku nejlepších seriálů máme zástupce, jako Metoda Markovič: Hojer, Pustina, Případy 1. oddělení, Devadesátky nebo historickou Českou sodu.

Dobré, nebo špatné?

Je pravdou, že když porovnáme kvalitu nejlepších a nejhorších seriálů, rozdíl mezi nimi je opravdu propastný. Porovnávat ale můžeme až ve chvíli, kdy daný seriál opravdu vidíme. Alespoň pár dílů. Ne každý se ale tohoto objektivního přístupu drží. To znovu potvrzuje třeba primácká novinka s názvem Lež na pláži.

Přiznám se, že jsem první díl seriálu neviděl. Ale otevřel jsem si recenzi, abych zjistil, zda stojí za to. Dozvídám se, že ne, což utváří můj první názor. A snižuje ochotu si tento televizní seriál pustit.

Ze zvědavosti otevírám také diskuzi k dané recenzi, abych zjistil, zda pohled Andrei Zunové lidé sdílí, nebo nikoliv. No, a dozvídám se, že má vesměs pravdu. Bohužel se v diskuzi dozvídám i to, že hodnotit televizní seriálové dílo můžete i bez jeho shlédnutí, i bez vlastnictví televizního přijímače.

Už zase něco točí

Některým k ohodnocení televizní kinematografie úplně stačilo to, že se jedná o dílo jedné z našich komerčních televizí. Už to samo o sobě musí být zákonitě dílem nekvality. Sice souhlasím, že dříve uvedené seriály toto tvrzení potvrzují, ale zastávám názor, že vždy je třeba být nestranný a udělat si názor.

Jsou ale i tací, kterým prostě jenom vadila daná lokace. Tou bylo Chorvatsko, takže herci to zcela určitě pojali jako dovolenou, kterou jim televize vlastně zaplatila. Už tenhle fakt stačí k tomu, aby někdo seriál odsoudil bez toho, aby ho vůbec viděl.

Problém je i to, že seriál stál peníze. Co na tom, že komerční televize je vlastně podnikatelský subjekt, který si peníze vydělá sám. A je na něm, jak si je také utratí. Prostě a jednoduše, stálo to peníze, ty dostali herci, a to je zákonitě špatně.

Problémem seriálu Lež na pláži jsou i herci. Aniž by diskutující první díl viděli, shodují se na tom, že v tomhle hereckém obsazení to prostě nemůže být nikdy nic dobrého. Herci jsou jim buď nesympatičtí, nebo nezkušení. Někteří se neštítí použít i slovo protekce, při výběru hereckého obsazení.

Mám se podívat?

Budu seriál Lež na pláži sledovat? Ne, nebudu. Seriály podobného typu mě nijak nezajímají. To ale neznamená, že ho budu hanit. Nikdy jsem ho neviděl, proto nemám důvod se směrem k jeho kvalitě vyjadřovat. Věřím totiž, že tak jako cokoliv jiného, si svou cílovou skupinu najde. Ať už je velká jakkoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz