Hlavní obsah
Internet a technologie

Občanku v mobilu mám už roky, aplikaci jsem k tomu nepotřeboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Stát v lednu spouští aplikaci eDoklady. V první fázi umožní nechat doma občanský průkaz a nahrát si ho do telefonu.

Článek

Zase budeme mít o něco jednodušší život. Zatímco mobilní telefon nosíme u sebe zcela automaticky a pořád, občanský průkaz byl takovým nutným zlem. To se má zjednodušit. Spustí se aplikace eDoklady, kam si občanský průkaz nahrajeme, a klasickou plastovou kartičku můžeme nechat doma. Zázrak.

Zase o krok před nimi

Na jednu stranu si říkám, proč až teď? Smartphony, aplikace, jsou standardem už několik let. Na druhou stranu, buďme rádi, že se v oblasti státní digitalizace děje alespoň něco. Klidně to mohlo trvat ještě déle.

Mít „občanku v mobilu“ ale šlo mít už dříve, i bez této zázračné aplikace. A nebylo třeba ani jakékoliv jiné. Takže jsem byl a stále jsem zase o krok před nimi. Ostatně, proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše.

Stačily dvě fotky

Moderní mobilní telefony mají v podstatě vše. Jsou takovou kapesní kanceláří, rozsáhlou výpočetní a digitální technikou. A jako standard je dneska už fotoaparát a samozřejmě displej. Už chápete? Ano, tyhle dvě vymoženosti jsem použil k tomu, abych dostal svou plastovou občanku do svého telefonu. Prostě jsem si vyfotil přední a zadní stranu a fotografie vyfotil.

Bez občanky

Samozřejmě někdo bude namítat, že to nebylo bezpečné. Jiný bude namítat, že to nebylo v souladu s legislativou, protože ta vyžadovala jen plastovou kartičku. Ano, máte pravdu. Ale taky ji mám tak trochu já, protože účel světí prostředky.

Žádný problém

Jak probíhá taková policejní kontrola, tedy lustrace? Jednoduše, předložíte policistovi občanský průkaz a ten si vás buď na svém zařízení prověří, nebo tak učiní prostřednictvím centrály. A když občanský průkaz nemáte? Tak si vás mohou odvést k sobě a tam si vás „najdou“ i bez toho, že jim předložíte kartičku. Třeba podle jména, data narození, rodného čísla, které jim nadiktujete.

A teď si představte tu situaci, kdy stojíte před policistou, který požaduje občanský průkaz, který fyzicky nemáte. Vy mu ukážete dvě fotky v mobilu. A on se rozhoduje. Buď mu to postačí, prověří si vás a život jde dál. Nebo si vás bude muset naložit, odvézt na služebnu a prolustrovat tam. Co myslíte, jakou možnost zvolí? Ano, tu nejjednodušší.

Bude to oficiální

Ano, uznávám, vyfocená občanka v mobilu pochopitelně není brána jako oficiální doklad prokázání totožnosti. Ale ono, když jde člověk třeba jenom běhat, na houby, na procházku, tak si s sebou opravdu vezme jen ten telefon, aby si v případě problémů zavolal pomoc. A nic víc nepotřebuje. Teď konečně budu moci po využití aplikace eDoklady ty dvě, několik let v mobilu uložené fotky, smazat. Jinak se toho pro mě až tak moc nezmění.

Anketa

Plánujete využívat aplikaci eDoklady?
Ano, budu
71,4 %
Ne, nebudu
3,6 %
Ještě to zvážím
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz