Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pachatelé dobra na silnicích jsou nejrizikovější účastníci silničního provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nic se nemá přehánět. Ani gentlemanství na silnicích. Takzvaní pachatelé dobra mohou způsobit více škody než užitku.

Článek

Nejsou to jenom silniční piráti, kdo je na silnicích problémovým, nebezpečným článkem. Velkým rizikem jak pro sebe, tak pro ostatní, jsou takzvaní pachatelé dobra. Co si pod takovým označením představit? Řidiče gentlemana, ale opravdu extrémního. Takového, který chce ostatním usnadnit pohyb na silnicích. Vlivem toho zcela ignoruje dopravní předpisy. A to ho dělá nebezpečným účastníkem silničního provozu.

Co dělá pachatel dobra?

Možná jste se s takovým pachatelem dobra na silnicích už setkali. Snaží se být tak ohleduplný a dobrosrdečný, že způsobuje rizikové situace. Třeba, z ničeho nic, začne brzdit, až zcela zastaví. Proč? Protože se rozhodne pustit chodce, kteří přecházejí mimo přechod. Pouštět takové lidi je krajně nezodpovědné a nebezpečné, protože najednou onen pachatel dobra vytvoří zcela nepředvídatelnou a nebezpečnou situaci. Správné je jet, pokračovat v jízdě. A chodci mimo přechod, si tu silnici přeběhnou, až bude volná.

Nebo dávání přednosti autům, které jsou na vedlejší. Přesto, že je pachatel dobra na hlavní silnici a měl by je, konstantní rychlostí pokračovat v jízdě, dupne na brzdu. To proto, že se rozhodne pustit před sebe auto z vedlejší silnice. Nejenom, že řidič na vedlejší takovou hloupost nečeká a nějakou chvíli mu trvá, než se rozhoupe a vyjede. Konatel dobra, podobě jako u toho přecházení chodců, auto neočekávaně zpomalí a zastaví. A vyvolá nebezpečnou situaci. A hodně rizikovou.

Podobně nebezpečný je konatel dobra třeba při zipování, kde místo aby udržoval konstantní rychlost a mezeru před svým vozem, najednou šlápne na brzdu. V tu chvíli zcela nečekaně ohrozí auta za sebou. A zcela rozhodí motoristy ve vedlejším pruhu, kteří si v rámci pravidel zipu už podvědomě tipovali, před který vůz se zařadí. A najednou tam někdo zastaví a pouští několik aut naráz, před sebe.

Všeho s mírou

Nic proti tomu, být na silnicích gentlemanem. Být člověkem, který když je to potřeba, usnadní druhému průjezd, nebo ho pustí do kolony, či mu z ní usnadní výjezd. Ale dělat v zájmu gentlemanství a dobra něco, co zcela odporuje dopravním předpisům a zdravému rozumu, to je extrémně rizikové. Nadáváme na silniční piráty, ale tihle konatelé dobra, jsou nebezpeční úplně stejně. Možná víc, protože když vám to někdo před vámi z ničeho nic zadupne, máte co dělat, abyste předešli kolizi. A že máte předvídat? Nesmysl nedokáže předvídat nikdo, ani to nelze.

Anketa

Setkali jste se na silnicích s pachatelem dobra?
Bohužel ano
94,1 %
Naštěstí ne
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz