Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Podle auta poznáš burana. Charakteristiky, které se některým vůbec nebudou líbit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nejenom šaty dělají člověka. I auto mnohdy vypovídá o tom, jaký člověk ve skutečnosti je. Podle auta poznáme ledacos, třeba i to, jak velký je člověk buran.

Článek

Většina aut na českých silnicích zapadne do průměru. Jsou to jedny z mnoha. A to jak svou velikostí, tak svým vzhledem, nebo barevným odstínem. Prostě normální sériová auta, za kterými se nikdo ani neotočí. Občas se ale vyskytne vůz, který přitáhne pozornost.

Tuning

Je úplně jedno, jestli v tomto trendu má zálibu osmnáctiletý kluk, nebo čtyřicátník. Tuning se stejně jako vše ostatní, musí umět. Opravdu povedená auta by člověk napočítal na prstech jedné ruky. Ve většině případů se tak jedná o různé samo-domo úpravy, které jsou spíše směšné než originální. Pro ty opravdu nejhorší se dokonce vžil název „tuzing“. Takový výsledek není ani funkční, ani pěkný. Obvykle jsou základem odpudivé bodykity z laminátu a velké vrstvy kytu. Na první pohled hrůza.

Velké auto

Nic proti velkým pickupům nebo terénním čtyřkolkám, které mají své využití mimo město, na polích, v lese. Že je auto využíváno tak, jak má, je obvykle snadno patrné. Je prostě špinavé od bláta, protože se na asfaltových silnicích moc nezdrží. Je to pracant a své místo má mimo město. A potom tu jsou stejné kategorie vozů, ale dokonale nablýskaných, brázdících ulice měst a obcí. Auta sice na první pohled pěkná, o tom žádná, ale o jejich majitelích si na první pohled musíme myslet, že jde o burany, kteří si velkým autem kompenzují… No, však víte.

Výrazné barvy

Je úplně jedno, jestli vidíme mladou holku v růžovém autě, nebo světského ve voze se zlatou metalízou. V obou případech se podobné odstíny zcela vymykají normálnímu vkusu. Nic proti snaze se odlišit, ale pro tento účel nabízí většina automobilek širokou škálu továrních odstínů, které vypadají velmi dobře. Mít auto v barvě, které vypadá jako byste s ním jeli z práce z vykřičeného domu, nebo od kolotočů, o člověku v první řadě vypoví, že nemá vkus.

Samolepky

Jsem hasič, motorkář, potápěč, vozím děti, preferuji nakousnuté jablko… To všechno je na autech v dnešní době k vidění. Já se ptám, jaká je potřeba lidí podobné hlouposti troubit do světa? Stále se to ale dá v rámci mezí pochopit. Co se ale pochopit nedá, je přelepování registračních značek. Tedy přeškrtávání symbolů evropské unie, nebo nahrazování tohoto znaku českým lvem. Ukázka buranství skrývaného za pochybné vlastenectví.

Vraky

Ne každý si může dovolit nové, nebo lepší auto. Ale vyloženě staré vraky, které bez úplatku nemohly projít technickou, o svém majiteli také hodně vypoví. Především to, že mu moc nejde ani o své zdraví, ani o zdraví svých blízkých, nebo ostatních účastníků silničního provozu. Jejich auta jsou doslova časovanou bombou.

Elektromobily

Kdo rozumný si může koupit něco, co ho značně omezuje na delších cestách? Něco, co je v porovnání se spalovákem podstatně dražší? A pokud jde o cenu na sekundárním trhu, není to vzhledem k rychlému vývoji elektromobilů nic růžového, protože ty starší jsou v podstatě už neprodejné. Přesto jsou tací, kteří se do elektromobilů hrnou.

Anketa

Setkali jste se s podobnými typy aut?
Už ano
95,2 %
Ještě ne
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 331 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz