Hlavní obsah
Finance

Polské trafiky pod útokem kvůli úsporám. A víte kolik ušetříte, když nekouříte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Čeští kuřáci pořádají pravidelné nájezdy na polské trafiky. Důvod? Velmi jednoduchý – úspora peněz. A že když přestanou kouřit, tak ušetří ještě víc, to je nenapadlo?

Článek

Lidé do Polska nejezdí jenom pro potraviny, nebo nábytek. Kupují zde také cigarety. I ty je v porovnání s českými cenami vyjdou levněji. Nedávno zveřejněný článek mluví dokonce i o rozdílu skoro 50 Kč na jedné krabičce dražší značky. Z tohoto pohledu je pochopitelné, že zájem o polské levné kuřivo roste.

Stovky i tisíce

Ušetřit může člověk stovky i tisíce korun, záleží jenom na tom, kolik cigaret denně prožene svými plícemi. Ten, kdo denně udělá krabičku denně a potrpí si na lepší značku, má každodenní úsporu 50 Kč, což měsíčně dělá slušných 1 500 Kč. I těch pár stovek za cestu do Polska se takovému náruživému kuřákovi pochopitelně může vyplatit, zvláště když si udělá zásoby na několik měsíců dopředu.

A co takhle přestat kouřit?

Každý máme nějakou tu neřest. Ale pokud už u ní začnu hledět na cenu, nabízí se jednoduchá otázka. Nebylo by lepší a logičtější řešení přestat s tou neřestí úplně? Tedy, v tomto případě, nebylo by přece jenom logičtější zapálit si úplně poslední cigaretu? Úspora na jedné krabičce nakoupené v Polsku nebo v Česku je 50 Kč. To je sice fajn, ale víte, jaká by byla úspora, když si ji vůbec nekoupíte?

Taková krabička marlborek vyjde v Polsku s ohledem na kurz na částku kolem 102 Kč. V České republice cena stejných cigaret atakuje částku 150 Kč. Ano, jasná úspora skoro padesáti korun. Ale je tu ještě logičtější matematika. Co přestat kouřit úplně? Najednou by to nebyla padesátka denně, ale bylo by to celých 102 denně. Najednou by ta měsíční uspořená částka byla přes 3 000 Kč v případě koupě cigaret v Polsku, nebo dokonce 4 500 Kč v porovnání s ČR.

Stojíte nás prachy!

Milí kuřáci, také byste si měli uvědomit, že vaše kouření nás všechny stojí nemalé prachy. Ještě jsem ochotný tolerovat, když si krabičku koupíte u nás, v České republice. Veškerá daňová zátěž z jedné cigarety končí ve státní kase, a tedy si svým způsobem tu budoucí léčbu předplatíte.

Ale s každým nákupem v Polsku dochází k tomu, že náš stát z vaší krabičky nemá ani korunu, vše skončí v zahraničí. Ale léčby za své zničené zdraví se budete domáhat tady. Z peněz nás všech.

Anketa

Kolik cigaret denně vykouříte?
Jsem nekuřák
66,7 %
1 - 5
8,9 %
6 - 12
4,4 %
13 - 20
6,7 %
21 - 30
2,2 %
31 a více
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz