Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přepište učebnice zeměpisu, Ukrajina nově leží na pobřeží Středozemního moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Zapomeňte na všechno, co umíte ze zeměpisu základní školy. Třeba se Ukrajina jednou stane oblíbenější, než Pepíky vyhledávané Chorvatsko.

Článek

Ne, neupadl jsem na hlavu, ani jsem se nezbláznil, ani jsem nepadnul do spárů žádné sekty, která mi vymyla mozek. Jenom jsem si přečetl článek o tom, že policie sebrala nějakého drbana, podezřelého z milionové škody. A víte, odkud byl? Mluvčí policie bez bližších podrobností uvedla, že žil „v zemi omývané Středozemním mořem“.

Tak odkud?

Kdo si při zeměpisu nebyl příliš jistý v kramflecích, toho určitě napadne třeba Itálie, nebo Chorvatsko (tady pozor na malý fígl, druhou jmenovanou zemi omývá Jaderské moře, které je ale součástí Středozemního). Tedy ta země, kam český Pepík vyrazí na jeden zátah bez zastávky, se svou jedničkovou Oktávkou TéDéÍ, na jednu nádrž, se spotřebou dva litry na sto.

Pochopitelně plně naložen, což kromě dvou párů sandálů a ponožek, znamená i jedno bílé propocení tílko, pár supermarketových igelitek a také několik plat tuzemského piva v plechovce. A v akci. K tomu nesmí chybět nejlevnější paštika, která vydrží dva roky i kdyby na ní celou dobu svítilo slunce. Zbytek volných skulin v autě vyplní na sádle osmažené vepřáky (řízek z vepřového masa, pokud neznáte), pár bochníků Šumavy (základní, nejobyčejnější supermarketový chléb) a pochopitelně doma zavařené guláše a jiné laskominy.

Kdo má trošku větší rozhled, toho mohou napadnout i další země, jako je třeba Turecko, ale i Tunisko, nebo to mohl být i Alžířan. Ano, podívejte se na globus, i tuto zemi omývá středozemní moře. Klidně mohlo jít i o Maroko nebo Sýrii. Celkem jich je 23, takže je z čeho vybírat.

Byl z Ukrajiny!

Jo, napsal jsem to. Jak to vím? No stačí si přece přečíst diskusi k článku, tam mají místní znalci geografie jasno. Takový Honzík Rodů, ten je fištrón, protože nenápadně naznačí, že hlavním městem té země omývané středozemním mořem, je Kyjev. Ten musel být na základce jistě jedničkář i účastník mnoha zeměpisných olympiád.

Na nich se jistě utkal třeba s Pepíkem rodu Střížů, který bez skrupulí vypálí jasnou národnost – UA. Toho musím pochválit, že nenapsal UK, je vidět, že se chlapec začíná vzdělávat, z toho něco bude. Ale není sám, Kája Čermáků si myslí to samé a používá totožnou zkratku.

To Věrka Válkovic, ta narovinu řekne, že „si odpoví sama“ Ta je znalá i politické situace v ČR a moc dobře ví, jaká tu vládne tvrdá cenzora a že za pár slovíček by skončila v Jáchymově. Největší hrdina se však ukázal Jiříček od táty Havla, ten si byl svým závěrem natolik jistý, že svůj komentář o Ukrajinské národnosti po pár hodinách raději smazal. Kluk ušatý, ten ví, jak na to.

Jak to teda bude?

Mám jít udělat bordel do školy, že kluka učí podle neaktuálních učebnic, nebo jak to tedy je? Kde ta Ukrajina sakra leží? Vždy jsem měl zafixováno, že Ukrajina je stát ležící ve východní Evropě, jehož jižní hranice tvoří Černé a Azovské moře, přičemž mezi těmito moři se nachází poloostrov Krym.

Ale tak víte, jak se to říká, mám čerpat z více zdrojů, abych našel pravdu. Tak že by, mrška jedna, byla opravdu zatoulaná v těch duchaplných diskusích pod články?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz