Hlavní obsah

Při seznamování se jen ztrapňujeme. Odstraňte chyby, než vyrazíte mezi lidi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jste při seznamování s cizími lidmi nervózní? Pokud ano, jste jen krůček od toho, abyste se pořádně ztrapnili.

Článek

Jsou lidé, kteří nemají problém komunikovat kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv. A pak jsou lidé, kteří jsou při setkání s někým cizím značně nervózní. Z této nervozity pak může vyplynout chování, kterým se ve společnosti jen ztrapníme. Co při seznamování s cizími lidmi raději nedělat a čemu bychom se měli stoprocentně vyhnout? Dám vám pár příkladů ze své vlastní zkušenosti.

Nemluvte jen o sobě

Mám pocit, že když je ticho, je to trapné. Proto se často snažím, aby řeč nestála, aby komunikace plynula a o něčem se mluvilo. Jenže o čem máte mluvit s někým, koho neznáte? Neznáte jeho témata, zájmy a bojíte se, abyste nešlápli na tenký led. V takové situaci je běžné, že člověk začne mluvit o sobě. A to je problém. Nejenže to neznámého člověka většinou nezajímá, ale máme často tendenci přehánět, vychloubat se a vymýšlet si. Ano, někdy se dělám lepší, než ve skutečnosti jsem. To je nejen chyba, která se může později vymstít, ale je to i pěkně trapné.

Nebuďte zbytečně vtipní

To, že se mým vtipům směje partnerka, kolegové a přátelé, ještě neznamená, že jsem opravdu vtipný, nebo že stejný smysl pro humor sdílejí všichni. Radši zapomeňte na různé příručky, které tvrdí, že vtipem uvolníte atmosféru. To sice může, ale také nemusí vyjít. Stačí, aby váš vtip nebyl vtipný, aby se někoho dotkl, nebo byl tak složitý, že ho druhá osoba nepochopí. Místo uvolnění atmosféry a očekávaného smíchu se tak zbytečně ztrapníte.

Pozor na ruce

Nebudu zde dlouze rozebírat, jak má vypadat správné podání ruky. Pozor na „leklou rybu“ i na příliš silný stisk. Pozor také na upocené ruce, které vám rozhodně body nepřidají. Nepřidá vám ani to, pokud při hovoru příliš gestikulujete, až to vypadá, že jste překladatel do znakové řeči. Nějaká gesta jsou v pořádku, ale snažit se jimi zachránit trapnou chvilku rozhodně ne. Můžete si tím ještě pohoršit.

Buďte sami sebou

Při seznamování s novými lidmi máte jedinečnou šanci udělat skvělý první dojem. Mnozí se proto snaží nejen sami sebe trochu vylepšit, ale také napodobovat chování jiných lidí, které se jim líbí. Může to být třeba způsob gestikulace, rychlost mluvy nebo používání spisovného jazyka. Vždy ale buďte na pozoru. Je totiž jasné, že to dlouho nevydržíte a brzy vyjde najevo, jací jste doopravdy. Z vašeho seznámení tak nakonec zůstane jen nepříjemný pocit trapasu.

Anketa

Jste při seznamování s novými lidmi nervózní?
Ano, jsem
0 %
Ne, nejsem
100 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz