Hlavní obsah
Cestování

Problém s kufry na Ruzyni je pochopitelný a měli bychom ho tolerovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Problémy se zavazadly na ruzyňském letišti znepříjemňují život cestujícím. Ti by měli současný stav tolerovat.

Článek

Jestli je věc, která aktuálně hýbe oblastí cestovního ruchu, je to rozhodně problém se zavazadly na pražském letišti. Kufry se ztrácejí, čeká se na ně, nebo mají dokonce zpoždění a do destinace míří až následujícím letem. Pochopitelně se objevují otázky, kdo za to může, kdo je viníkem a proč se tak děje. Vše má ale celkem logický, zcela jasně vysvětlitelný důvod.

Handlingová společnost

Co se děje se zavazadly ve chvíli, kdy skončí v útrobách letiště? Přebírá je takzvaná handlingová společnost. Firma, jejíž zaměstnanci se starají o to, aby byly kufry naloženy včas a na správný let. Právě toto je v posledních dnech terčem kritiky a mnozí se ptají, proč handlingové firmy nedělají svou práci tak, jak se od nich očekává. Tedy, proč se komplikace se zavazadly vlastně objevují.

Kdo za to může?

První, na koho padne kritika, je pochopitelně handlingová společnost. Tedy ta firma, která se má prostřednictvím svých zaměstnanců starat o to, aby byla zavazadla naložena včas, na správné letadlo. Daná situace má ale i další viníky, na které se často zapomíná.

Komplikace nastaly teď o prázdninách, v souvislosti se startem turistické sezony. Provoz na letišti se zvýšil a nebe je plné chartertových letů, které vozí turisty do cíle jejich dovolenkových destinací, a zpět. A právě tady nastává problém, který vrcholí komplikacemi se zavazadly.

Zpožděné lety

Nejsou to jenom problémy se zavazadly. Jsou to i problémy se zpožděním letadel, které se nad Evropou objevují. A protože čas jsou peníze, většina charterových letů jede takzvaně bez zastávky. Letadlo plné cestujících přistane, bleskově a ledabyle se uklidí a už do něj nastupují další cestující, aby se zanedlouho vzneslo do oblak a zamířilo do jejich cílové destinace. A tam se to stejné opakuje. Po přistání rychlý úklid, příprava a honem zase zpět do ČR. Pořád dokola a dokola.

Je jasné, že pokud nastane sebemenší problém, třeba při odletu, příletu, nebo vlivem počasí, dojde ke zpoždění daného letu. A protože letadlo nemá na svých následujících odletech skoro žádnou časovou rezervu, nemá dané zpoždění, jak smáznout. To zůstává a může se jen a jen načítat. Z desítek minut klidně na několik hodin.

A k tomu ty zavazadla

Za ideálních podmínek handlingová společnost přesně ví, kolik bude mít v jakém časovém slotu příletů a odletů. Jsem přesvědčen, že se svým personálem by toto bez problémů stihla. No jo, ale najednou se v časovém okně objeví několik dalších letadel. Zpožděné přílety a odlety. Nejednou je té práce mnohem víc, než bylo původně v plánu. A lidi, kapacity a technika logicky mohou chybět.

Chápu, že je to nepříjemné, ale jako viníka vidím i samotné letecké společnosti, jejichž letové řády jsou plánovány skutečně „na krev“. Vlivem toho vytvářejí zpoždění, které nejsou schopni smáznout. Narušují handlingovým firmám jejich naplánovanou práci tím, že v některých časových oknech nemají do čeho píchnout a v jiných prostě nestíhají. Rozumím tomu, že je to pro cestující nepříjemné, ale i oni, jejich let a jejich letecká společnost jsou určitými strůjci současné situace. A proto by ji měli tolerovat.

Řešení?

Ano, můžeme tu navrhovat, že mají mít více personálu. Ale opravdu to tak v reálném světě funguje? Opravdu je v pondělí večer v restauracích plný počet servírek, kdyby náhodou bylo plno stejně, jako v sobotu? Skutečně je na finančních úřadech po celý rok tolik zaměstnanců na podatelnách, jako v poslední dny podání daňového přiznání? Skutečně je chvíli před zavíračkou v supermarketech plno pokladních?

Ne, lidí je všude tolik, aby dokázali pokrýt běžný provoz. A to stejné platí i u handlingových společností. Jsem přesvědčen, že když by letadla létala, jak měla, k žádným kolapsům docházet nebude.

Anketa

Dotkl se vás problém se zavazadly na pražském letišti?
Ano, bohužel
12,3 %
Naštěstí ne
17,3 %
Uvidíme, teprve poletím
32,9 %
Nikam neletím
37,5 %
Celkem hlasovalo 705 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-kolaps-na-prazskem-letisti-vydej-kufru-trva-hodiny-letadla-odletaji-bez-zavazadel-40478684, https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kolik-lidi-naklada-na-prazskem-letisti-kufry-nikdo-nechce-rict-40478754, https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-chaos-na-ruzyni-na-co-mate-narok-pri-zpozdeni-zavazadla-ci-letadla-40478734, https://www.novinky.cz/clanek/domaci-letadla-nad-evropou-nabiraji-zpozdeni-v-praze-navic-resi-vypadky-systemu-pasove-kontroly-40478415, seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-nikomu-se-nedovolate-stezuji-si-lide-na-letisti-na-kufry-cekaji-hodiny-255089

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz