Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč bych měl chodit do zaplivané špeluňky, když řemeslníka můžu najít na internetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Proč mám kvůli řemeslníkovi chodit do vesnické hospody? Mám snad známé, internet a telefon.

Článek

Vesnická hospoda byla vždy místem, kde se setkávali místní, vedli zde řeči, dělala se zábava. A také se zde dal sehnat řemeslník. Má mi být líto vesnických špeluněk, když krachují? Proboha, proč? To si neumíme najít řemeslníka jinde, než v hospodě? A co to bude za fachmana, který denně vysedává na pivu?

Centrum dění

Dříve nebylo až tolik míst, kam by mohl člověk vyrazit za zábavou. Ne, že by vysedávání piva ve vesnické hospodě nějaká zábava byla, ale pořád to bylo lepší než doma okopávat záhonky na zahradě. A tak člověk tak nějak automaticky, později ze setrvačnosti, po té práci na to pivo vyrážel. A protože jiných možností zábavy nebylo, neměl člověk de facto za co utrácet, takže ani to pivo ten rodinný rozpočet nijak nenarušilo.

Z vesnických hospod se tak postupně stávalo jakési centrum dění. Jak by také ne, když v obci nic jiného nebylo a do nejbližšího města to bylo daleko. A cesta nebyla nejjednodušších. Ale časy se mění. Možností trávení volného času máme víc než dost, dopravit se můžeme za pár hodin i na druhý konec republiky. Tak proč vysedávat ve vesnické špeluňce.

Cesta k řemeslníkovi

Vesnická hospoda byla také jednou z cest, jak se dostat k řemeslníkovi. Telefony lidé moc neměli, email a internet byl úplně neznámým slovem. A když na pivo chodil každý, bylo prostě jednodušší se s daným člověkem potkat u výčepu než ho jezdit otravovat domů. Kam by se nakonec stejně zašlo, pokud by osoba v hospodě nebyla. Těžko by někdo chodil týdny na pivo jen proto, aby tam konečně potkal nějakého zedníka nebo malíře.

Máme známé, internety i telefony

Ale brečet dnes nad tím, že končí vesnické putyky a vzpomínat na to, že se tam sháněli řemeslníci? Proboha, co je to za argument? Znám hospody, kde je skoro pořád plno. A přesto by mě nenapadlo tam někoho hledat. Mám známé, ti doporučí, dají telefon. Mám internet, najdu si kontakty. Mezi přáteli i cizími lidmi, třeba přes sociální sítě, poptám reference. Dohledám si recenze, vidím fotky prací. Ne, nemusím kvůli tomu jezdit do vesnického doupěte na pochybné pivo.

A když už bych to udělal, tak proboha, co je v dnešní době za soukromníka, který má čas denně vysedávat na pivu? Z těch, co znám, má většina plno na měsíce dopředu. Makají od rána do pozdního odpoledne, večer jsou s rodinou. Kdo má čas vysedávat denně v hospodě, asi nebude moc dobrý a oblíbený, když má místo kšeftů čas na pivo. Takového člověk nechce, to si to radši udělá sám. Takže klidně ať vesnická putyky krachne. Proč bych měl chodit do zaplivané špeluňky, když řemeslníka můžu najít na internetu.

Anketa

Krachla ve vašem okolí hospoda?
Ano, přímo se mě to dotklo
44,4 %
Vím o takové, ale nechodil jsem tam
0 %
Ne, o žádné nevím
11,1 %
Netuším, nezajímám se
44,5 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz