Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč firmy stále zaměstnávají muže, když ženám můžou platit o 16 % méně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ženy berou v Česku o 16 procent méně než muži. Jsou firmy opravdu tak hloupé, nebo je za tím něco jiného?

Článek

Ženy versus muži. Jedni jsou z Marsu, druzí z Venuše. Jedni mají odjakživa přisouzenou roli matky, druzí roli pána tvorstva a živitele rodiny. Ano, tohle jsou známé typické předsudky, které se mohou promítat do řady oblastí lidského života. A jednou z takových oblastí je i zaměstnání.

Ženy v Česku berou o 16 procent méně než muži. Takový je výsledek studie, která vyšla v časopise Nature Human Behaviour. Podílela se na ní socioložka Alena Křížková ze Sociologického ústavu Akademie věd. Tady není co rozporovat, to jsou jasná fakta, která ukazují na to, že ženy jsou v práci finančně diskriminované. Ale položme si otázku. Proč toho ty firmy sakra nevyužijí?

Levně koupit, draze prodat a pozdržet platbu

Úsměvná, ale z části stále fungující praktická poučka, která bude platit v každém byznysu. Každý podnikatel chce mít co nejnižší náklady. A je jedno, zda to má být nákup surovin, zda to má být náklad na výrobu, nebo to mají být mzdy zaměstnanců. Zároveň chce svůj produkt prodat za co nejvyšší obnos, aby měl vysoké obraty a v kontextu nízkých nákladů i vysoké zisky.

A pozdržení platby? Ano, cashflow je pro firmu důležitá věc. Je lepší mít peníze na účtu na výdaje a nákupy, než jejich krátkodobé nebo dlouhodobé nedostatky řešit úvěry. Pozdržení platby je sice nemorální, ale v mnoha odvětvích je to běžná praxe. A datum na faktuře je opravdu jenom nic neříkající číslo.

Šestnáctiprocentní snížení nákladů? To je slušné

Co kdyby firmě někdo nabídl, že může své náklady doslova ze dne na den snížit o 16 procent. Úplně jednoduše, jenom tím, že změní zaměstnance. Na tohle by přece musel kývnou úplně každý. Žádné změny technologie výroby, žádné změny složení produktů. Žádná změna dodavatelských nebo expedičních řetězců. Žádné změny interních směrnic, nebo norem.

Prostě by jenom místo chlapů začaly chodit do práce ženy. A protože je v naší zemi standardem, že berou méně o 16 procent, znamenalo by to pro firmu okamžité snížení nákladů. A navýšení zisků.

Tak proč to nedělají?

Tahle otázka zůstane z části nezodpovězena. Nemám nic proti ženám a vymezuji se proti jejich diskriminaci. Ale z logiky věci, vzhledem ke stavu aktuální společnosti by bylo pro firmy nejefektivnější, kdyby muže vyměnily za ženy. A jejich mzdové náklady by klesly o 16 procent.

Ale firmy to nedělají, diskriminace lidí v práci stále existuje. Nemyslím si, že by si to manažeři a ředitelé firem neuměli spočítat. Naopak si spočítali, že z nějakého důvodu je pro ně pořád větším benefitem muž, než o 16 procent levnější žena.

Anketa

Cítíte se v práci diskriminováni?
Ano, cítím
24,7 %
Ne, necítím
75,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 308 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz