Hlavní obsah
Cestování

Proč letos zase (ne)jezdit do Chorvatska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Každý rok je prý dovolená v Chorvatsku noční můrou. Co vás v této zemi čeká letos?

Článek

Zastávám názor, že na dovolenou by měl každý jezdit tam, kde se mu líbí a kde mu to vyhovuje. Pokud je pro někoho symbol dovolené to, že se potí třičtvrtě dne v autě, které je napakované pivem a vlastním jídlem, a potom si rozloží ručník na kamenitou pláž, ze které si odskočí do svého apartmánu uvařit, tak prosím. Mně něco podobného nic neříká. A když potom člověk čte, co vše se dá „zažít“ v Chorvatsku, musí mít pocit, že těch loňských 815 tisíc Čechů zde prožívalo noční můry. A jak je to letos?

Vysoké ceny

Články na téma vysokých chorvatských cen jsou při startu turistické sezony běžnou věcí. Člověk by si chvílemi i myslel, že taková dovolená mu doslova vyluxuje účet, a ještě si bude muset vzít půjčku. Dozvědět se například můžete o vysokých cenách v restauracích, nebo zjistíte i to, jak drahé je zapůjčení lehátka na pláži, když nechcete ležet přímo na zemi.

Požáry

I tyhle věci se stávají. Nikdo předem neví, kdy a kde požár vypukne. A ano, může to být i v Chorvatsku. Třeba jako v červnu, kdy vypukl požár na ostrově Hvar. Rizika požárů jsou v mnoha zemích, nejenom v Chorvatsku. Ale někdy to vypadá, jako by to bylo jinak. Jako by to byla právě a jen tato destinace, kde může hořet a kde hoří.

Cesta

Jak jsem psal v úvodu, mně cesta autem nepřijde nijak komfortní, ale neodsuzuji toho, kdo se do této země na dovolenou takto vydá. A to i přesto, že se může setkat s mnoha negativními dopravními informacemi. Ty pravidelně začínají různými uzavírkami a končí tím, kolik kde stojí palivo a dálniční známka. Nebo jaká vám hrozí pokuta, pokud nesplníte, co máte. Ano, tak to prostě je, cesta do Chorvatska není zadarmo. Stejně jako cesta kamkoliv jinam. A pokutu? Tu můžete dostat kdekoliv.

Znečištění

Pamatujete na loňský rok a problém s fekáliemi? Tenhle problém se má Chorvatska týkat i v letošním roce. Zjistit jste to mohli už v květnu, tedy před startem turistické sezony. A nejsou to jenom fekálie. Odradit před cestou vás klidně může také zpráva o ropné skvrně, která se nachází v oblasti Istrie.

Příroda

Pokud vás nic z toho neodradilo, je tu ještě každoroční příval zpráv, které se týkají přírody. A tak můžete zjistit třeba to, že vás budou v Chorvatsku ohrožovat vrány. Zdá se vám to úsměvné? Tak pozor na další informace. Třeba na to, že v této zemi se také přemnožily zmije, nebo na to, že v moři vylovili nebezpečnou rybu.

Vy na to máte!

Podle všech těch zpráv to vypadá, že v Chorvatsku hrozí apokalypsa. Že dovolená v této zemi musí být zákonitě noční můrou. Že se jen málokterý turista vrátí ve zdraví. Ale držím vám palce, my, Češi, jsme odolní, my na to máme! Tak šťastnou cestu a užijte si dovolenou. Jsem přesvědčen, že vás zde neohrozí ani bobek ani zmije ani ropa, vrána nebo ryba. Věřím, že ani nedostanete pokutu a cesta proběhne tak, jak jste si ji naplánovali. Tak na pohodu, jako každý rok.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do Chorvatska?
Ano, chystáme se
60,5 %
Ne, nechystáme se
37,4 %
Nevíme, ještě nejsme rozhodnuti
2,1 %
Celkem hlasovalo 1429 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-cechu-v-chorvatsku-loni-ubylo-u-cestovek-ted-nejvic-tahne-recko-40468537, https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-kolik-stoji-pronajem-lehatka-a-slunecniku-v-chorvatsku-40477599, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-chorvatsky-ostrov-hvar-postihl-velky-pozar-40477500, https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-chorvatsko-autem-2024-znamky-nakupte-predem-online-a-dvakrat-pozor-na-rychlost-40476546, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-chorvatsko-opet-resi-fekalie-40474044, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-chorvate-likviduji-ropnou-skvrnu-u-istrie-40476433, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-agresivni-vrany-jsou-postrachem-chorvatskeho-splitu-40474733, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-v-chorvatsku-se-premnozily-zmije-ve-splitu-maji-ctyri-ustknuti-40470383, https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-u-brehu-chorvatska-vylovili-nejnebezpecnejsi-rybu-sveta-mnozi-se-stale-vic-40472592

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz