Hlavní obsah
Hobby a volný čas

První cyklo vyjížďka letošní sezony: Sebevrazi bez helem a pivo na každém rohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Víkendové počasí svádělo k tomu, abychom šlápli do pedálů. Ale ne každý, kdy tenhle víkend sedl na kolo, byl odpovědný.

Článek

Málokdo byl tenhle víkend doma. Slunečné, teplé počasí, konečně vytáhlo lidi ven. Někdo se šel projít, někdo proběhnout, jiný posedět na své zahradě. Mnoho lidí také šláplo do pedálů. Já patřil mezi ně. Známé, frekventované cyklostezky doslova praskaly ve švech. A ukázalo se, že někteří lidé by měli radši zůstat doma.

Vytáhl jsem kolo

Během mé zhruba stokilometrové vyjížďky jsem potkal mnoho cyklistů, kteří tak trochu zanedbali přípravu svého bicyklu. Už z dálky bylo slyšet vrzání řetězu a další pochybné zvuky, linoucí se z kol, které měly to nejlepší za sebou už tak před deseti lety. Chápu, že nové kolo je výdaj, ale když už chci jezdit na něčem starším, měl bych to po zimě alespoň zkontrolovat. Někteří vyrazili na takových skvostech, které bych se bál vedle sebe tlačit, natož na ně sednout.

Potřebuji zastavit, teď

Na přecpaných cyklostezkách nebyla nouze o značně rizikové situace. Především ve chvíli, kdy někdo potřeboval zastavit. Žádné ohlédnutí za sebe, žádné zajetí až k okraji, nebo nejlépe mimo cyklostezku. Prostě potřebuji zastavit, teď, tak to udělám. Prudce na brzdy a ostatní, ať si to nějak vyřeší. Běžně tak uprostřed cyklostezek stály dvojice, které se občerstvovaly, nebo které se stoupající teplotou sundávaly svršky. Běžná byla kola na stojánku blokující půl cyklostezky ve chvíli, kdy si jejich majitel musel odskočit k nejbližšímu stromu. Jednou byla cyklostezka i komplet ucpána, to, když se potkali dva staří známí, kteří nutně potřebovali prohodit pár slov. Bez ohledu na to, kde zrovna jsou.

Na co helmu

Helma je v České republice povinná pouze do 18 let. U plnoletých je na zvážení, zda si ji vezmou, nebo nikoliv. Že může v případě pádu zachránit život, to očividně nikoho moc netrápilo. Především gaučoví cyklisté vyrazili bez ní, protože přece kvůli pár desítkám kilometrů ročně nebudou investovat několik stovek do ochrany hlavy.

Že hlupák ohrožuje sám sebe, to je mi tak nějak jedno. Ale aby bez helmy bylo i malé dítě na odrážedle, nebo v sedačce na kole, to už je trochu moc. Ti napůl zodpovědní sice dali helmu dítěti do sedačky, ale sami si ji nevzali. To bude pohled, až váš potomek chráněný helmou bude zírat, jak jeho rodič leží s krvácející hlavou na asfaltu…

Hlavně pivo

Veškeré občerstvovací na trase praskaly ve švech. A nejoblíbenější nápoj? Limonády a nealkoholická piva by člověk napočítal na prstech jedné ruky. Dominovalo pivo. No, nebudu lhát, nejsem Mirek Dušín, také jsem pot spláchl desítkou a pokračoval dále. U stolů však byli vidět značně posilnění jedinci, kteří se podle obléknutého dresu zcela určitě chystali pokračovat jako já, také na kole. No, ti by si už trochu policejní šikany zasloužili.

Bacha, trénuji

Poslední skupinou, která se o víkendu na cyklostezkách ukazovala, bylo samozvaní závodníci. V upnutých dresech, na silničních kolech, v několikačlenné skupině, která razí cestu hlava, nehlava. V hlavě jim patrně běží představa Tour de France, ale realita je taková, že se jedná jenom o extrémně nebezpečné neřízené střely, které dříve či později někoho smetou.

Anketa

Věnujete se cyklistice?
Ne, vůbec
33,3 %
Ano, rekreačně
61,1 %
Ano, profesionálně
5,6 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz