Článek
Věřím, že se najdou lidi, kteří budou cenu kávy v kavárnách obhajovat, ale mně připadá přemrštěná a zajímá mě, kam až může stoupat. Dát za obyčejné espresso víc než 50 korun mi připadá jako zbytečné tahání peněz z kapes zákazníků. Už i padesátka se mi zdá moc, ale člověk se s tím časem smíří – anebo tam přestane chodit. Tím to pro mě hasne.
Počty jsou jednoduché
Jasně, vím, že majitel kavárny musí platit nájem, stroje, zaměstnance, odvody a spoustu dalších věcí. Jenže to musí platit každý, bez ohledu na to, jestli prodává kafe, pivo nebo třeba limonádu. Nikdo z nich nemá možnost, aby při ceně 50 korun měl hned 40 korun čistý zisk. Přitom náklady na jedno sedmigramové espresso (při ceně 500 Kč za kilo kávy) vyjdou zhruba na 3,50 Kč. A pak se prodává za padesát i víc.
Co by za to taková pivnice dala – kupovat pivo za 4 koruny a prodávat ho za pade. Jenže to nejde. Pivo kupuje za víc, takže i její zisk je jinde. V tom vidím důvod, proč se tak rozčiluji nad cenou kávy. Ale z pozice zákazníka mám jednoduché řešení: tam, kde mi to vadí, prostě neutratím ani korunu.
Káva za 1 euro
Nedávno jsem se procházel městem a narazil na kavárnu, kde na štítu lákali na espresso či lungo za 25 Kč, případně za 1 euro. Zbystřil jsem. V hlavě mi ihned naskočily varovné kontrolky – v dnešní době dost podezřele nízká cena za dobrou kávu. Za 20 Kč se přece prodávají ty obyčejné z automatů v obchodních centrech. Že bych za pětikorunu navrch dostal čerstvě namletou kávu profesionálně připravenou? Tomu se mi nechtělo věřit. Jenže zvědavost zvítězila.
Vešel jsem dovnitř a hned se mě ujala obsluha. Vysvětlil jsem, že mě zaujal ten nápis a chtěl bych tu kávu za euro. A prý není problém.
Podmínky jsou jasné
Jen je musím dodržet. Hned mě napadlo, co po mně budou chtít výměnou za tak lákavou cenu. Ukázalo se, že nic složitého. Když si totiž sednu ke stolu a budu obsloužen jako běžný host, káva stojí 75 Kč. Pokud si ji však vezmu s sebou v kelímku, nebo ji vypiju na stojáka u barového pultu (ale pořád z klasického šálku), bude to opravdu za 25 Kč, popřípadě 1 euro. Tak jednoduché to je.
Tak jsem ho vypil na stojáka
Musím přiznat, že jsem se cítil trochu jako v jiném světě. Dal jsem si chutné espresso za 25 korun a vůbec mi nevadilo, že sednout si by mě stálo 75. A upřímně – proč se kvůli malému espressu vůbec usazovat? Mám ho vypité za pár minut a můžu jít dál.
Tenhle koncept se mi líbí a doufám, že se s ním setkám častěji. Náklady na kávu jsou pár korun, a obsluha se se mnou nezdržuje déle než pár vteřin. Já jsem spokojený, oni jsou také spokojení a nikdo nestráví hodinu u jednoho kafe. Pro mě skvělá varianta a jasná volba.