Hlavní obsah
Finance

Řekněme to nahlas. Kdo nepracuje, ať nejí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nechci sociální stát, který dotují pracující a zneužívají nepracující. Kdo nepracuje, ať nejí.

Článek

Sociální dávky, podpora, která je součástí každého demokratického a vyspělého státu. Cílem sociálních dávek je určitá podpora krátkodobě či dlouhodobě znevýhodněných lidí. Systém sociálního zabezpečení v ČR tvoří nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění, státní politika nezaměstnanosti a systém dávek sociální podpory. Dávek je mnoho, některé jsou z mého pohledu více, jiné méně potřebné. Ale jedna, ta mi opravdu pije krev. Podpora v nezaměstnanosti.

Jen v jednom případě

Akceptoval bych podporu v nezaměstnanosti v případě, že člověk dostane padáka takzvaně „na hodinu“. Tedy, kdy jednoho dne přijde do práce, musí se otočit na podpatku a odejít. To je problém. Tady je podpora státu na místě, protože najednou je takový člověk bez práce, což znamená, že bude v následujícím výplatním termínu i bez prostředků.

Jinak je podpora v nezaměstnanosti úplně zbytečná. Když je někdo vyhozen standardním způsobem, dostává odstupné. Tedy, má několik měsíců jistý příjem peněz. A během těchto měsíců si může také najít jinou práci. Jít na pracovní úřad a přihlásit se o podporu, tedy vůbec nepotřebuje, pokud toho nechce jen zneužít, protože se mu leháro za cizí peníze zalíbilo.

Stejně tak to máme institut výpovědní doby. Daný zaměstnanec, stále ještě pracující, ví že bude propuštěn a zdá dokonce i přesné datum. Opět mu nic nebrání v tom si novou práci hledat. Opět je tedy jeho nástup na úřad práce a požadavek na podporu zcela zbytečný.

Kdo nepracuje, ať nejí

A když už se přece jenom někdo rozhodne využívat či zneužívat dávky našeho štědrého sociálního systému, ať mu za to něco vrátí. Uvést v platnost znovu heslo „kdo nepracuje, ať nejí“, by nebylo na škodu. Pokud někdo chce dávky podpory v nezaměstnanosti, ať pro to něco udělá. Ať začne „povinně dobrovolničit“ pro město. Ať denně odmaká pár hodin výměnou za to, že dostane podporu.

Bude to win-win situace pro všechny. Stát tím eliminuje nemakačenka, která jsou jenom přisátá na českém sociálním systému. Uchazeč bude mít větší motivaci si najít co nejdříve klasickou, normální, smysluplnou práci. A města, ta budou mít bezplatnou pracovní sílu na to, aby mohla být zvelebena. Pravda, daní lidé se zrovna nepředřou, ale to nevadí, vždyť stejně pracují zadarmo.

Anketa

Vadí vám štědrý systém podpory v nezaměstnanosti?
Ano, vadí
90,7 %
Ne, nevadí
6,6 %
Nevím
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz