Hlavní obsah
Bydlení

Řev, zápach aut a vysoké ceny. Každodenní obraz městského života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Město, nebo vesnice? Otázka, která dělí lidi na dva nesmiřitelné tábory. Vesnice sice má svá negativa, ale kam se hrabou na život ve městě.

Článek

Kdo bydlí ve městě od narození, tomu to možná nepřijde. Ale kdo měl nebo má možnost porovnat styl života ve větší metropoli a na vesnici, musí zjistit, že velké město není k životu až tak přívětivé, jak se může na první pohled zdát. Ano, je zde špičková občanská vybavenost, kultura, zábava i skvělá dopravní obslužnost pomocí veřejné dopravy. Ale tím pozitiva vesměs končí.

Vysoké ceny bydlení

Kdo chce bydlet ve velkém městě, musí počítat s tím, že si připlatí. To jsou jasná fakta. Příkladem mohou být data z minulého roku, která jasně ukazují, jak propastné rozdíly v ČR jsou. Zatímco v Praze se metr prodával za 115 523 Kč, v případě ústeckého kraje to bylo pod 30 000 Kč. Velká města sice slibují i vyšší platy, ale vyplatí se vůbec v kontextu cen bytů?

Vysoké ceny všeho

Jediné, co je výjimkou, jsou velké řetězce, které prodávají za stejné ceny kdekoliv v ČR. A je jedno, zda se jedná o potraviny, nebo fastfood. Jakmile ale nejde o celonárodní pobočku, je běžné, že ceny jsou ve velkých městech vysoké. A mám na mysli i pivo. Na začátku roku bylo běžné, že průměrná cena čepovaného bylo v Praze až neuvěřitelných 70 Kč. Tuhle cenu mít v malé obci, zeje místní hospoda prázdnotou.

Klid? Ani náhodou

I když je draho, ne každého to odradí od radovánek. Není nic horšího než bydlení v místech s vysokou koncentrací lidí. Zatímco ve vesnici projde čas od času nějaký ten opilec vracející se ze sousedovi garáže, ve městě je to jinak. Davy, partičky lidí chodí ulicemi z jednoho podniku do druhého. K tomu se přidávají hospodské zahrádky a řev je to pořádný. A je jedno, zda se jedná o čas před 22:00, nebo po ní. Opilec na noční klid prostě nedbá.

A ta auta

Vzhledem k husté síti veřejné dopravy ve velkých městech je skoro zbytečné automobil vlastnit. Přesto ho lidé mají. A sami přispívají k tomu peklu, co se ve městech děje. Každodenní kolony, hluk projíždějících aut, smrad z výfuků. V tomhle žít každý den, to není nic příjemného. Ti, co to berou jako standard si již zvykli. Ti, co se přistehují, si musí zoufat.

Město žije

I přes to všechno jsou lidé, kteří na město nedají dopustit. Neříkám, že život na vesnici je idyla, ale radši budu zbytek života v zapadákově než denně zažívat problémy velkého města. Ale proti gustu žádný dišputát. Chápu, že někdo nedá na město dopustit. Město oproti vesnici žije. Ne vždy je to ale pozitivní.

Anketa

Jaké bydlení preferujete?
Ve městě
42,9 %
Na vesnici
52,4 %
Nevím
4,7 %
Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-statisicove-rozdily-mapa-ukazuje-skutecne-ceny-bytu-40442869, https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/tocene-pivo-podrazilo-od-prosince-v-prumeru-o-vice-nez-dve-koruny-mezirocne-o-desetinu-345071

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz