Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodičky pod tlakem. Kvůli 50 tisícům od státu, mohou ohrozit sebe i dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jen pár vteřin může klidně rozhodnout o tom, jestli žena dostane 50 tisíc od státu. Neovlivní to průběh porodu?

Článek

Slávy lačné rodičky na půlnoc přesně čekaj, když to přijde brzy tak plod v lůně ještě nechaj. Manžel rychle zaškolený, dovnitř tlačí dítě, který vyjde v nula:jedna, ve zprávách je vítěz.“ Takto zní část textu písně Silvestr, od kapely Tři Sestry. I když tahle pasáž songu může působit úsměvně, v souvislosti s novinkou ve výši rodičovského příspěvku se dost možná začne blížit i realitě. Už tu není jenom popularita ve zprávách, ale začíná jít o peníze. A ne nijak malé.

Navýšení rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku byla letos, stejně jako v předchozích letech, 300 000 Kč. Od 1. ledna 2024 dochází k navýšení na 350 000 Kč. Ve hře je tedy 50 tisíc navíc a jediné, co o nich rozhoduje, je termín narození dítěte. Pokud bude spěchat na svět a jeho krásy spatří ještě na Silvestra, musí se maminka spokojit jenom s nižší částkou. Pokud si však miminko počká a vykoukne až na Nový rok, má jeho maminka nárok již na vyšší částku.

Týká se to stovek maminek

Loňský rok se na Silvestra narodilo 207 dětí. Rok předchozí to bylo 274 dětí. Nejde o úplně malé číslo, když je ve hře padesátitisícový bonus. Nepřeháním, když říkám, že se novinka ve výši rodičovského příspěvku dotkne stovek maminek. A vidina peněz toho může ovlivnit opravdu hodně.

Co se může stát?

Padesát tisíc, to není nijak zanedbatelná částka. Vlastně jde o navýšení současného rodičovského příspěvku o více než 15 procent. Každá rodička, mající termín porodu na přelomu roku, o tom prostě začne přemýšlet. Bude to mít v hlavě, začne být nervózní, a to rozhodně nemusí ničemu prospět. Naopak.

Jsem přesvědčený i o tom, že se najdou i matky, které budou šetřit každou minutu a budou dělat všechno proto, aby jejich dítko mělo v datu narození napsaný rok 2024. Pokud si myslíte, že přeháním, fráze „Čím oddálit porod“ nebo „Jak oddálit porod“ na maminkovských diskusních webech potvrzují, že nepřeháním. Že opravdu existují ženy, které chtějí rozhodnout za dítě, kdy vykoukne na svět.

Pochopitelně se u žen může objevit i zlost, následně po porodu. Hormony pracují a věřím, že to dokonce začnou nejprve vyčítat svému novorozenci. Následně třeba i svému tělu, nebo svému partnerovi, že ten správný pohlavní styk neměli o den, dva později. Mohli být v tuhle chvíli o padesát tisíc korun bohatší.

Jistě se najdou i snahy o podvody. Mít navíc 50 000 korun, to už může vést k úvahám, zda by nějakou část z této bonusové sumy nechtěl samotný lékař a porodní asistentka za to, že v kolonce data a času narození trochu upraví datum.

Připomínám také, že v České republice jsou legální i domácí porody. I tohle může některým matkám přijít do úvahy. Při domácím porodu se přece jenom mnohem lépe vyplňuje kolonka data narození, tedy mnohem lépe se údaje falšují, aby byl nárok na padesátitisícovou částku. Doufám však, že matky zůstanou natolik rozumné a zvolí porodnici, tak jak to měly původně v plánu.

Je to špatně

Ovlivnit život maminek, dětí, ne ze dne na den, ale doslova z minuty na minutu, není správné. Správné by bylo připravit i určité přechodové období, například odstupňované částky podle toho, v jakém dni v prosinci se dítě narodí. Pokud se denně narodí 200–300 dětí, jak jsem zmiňoval výše, těch pár desítek až stovek milionů by naši státní kasu rozhodně nepoložilo. Nehledě na fakt, že těch 50 tisíc ty rodiny postupně utratí, takže něco zpět by náš stát zase dostal.

Doufejme tedy, že žádná z maminek honbu za penězi nevezme do rukou až moc radikálně. Žijeme totiž v zemi, kde jsou lidé pro peníze schopni udělat úplně všechno. Vzpomeňme třeba na nedávné miliony od Kazmy a lidé běhající jako stádo dobytka na poli. A pokud si myslíte, že dříve tací lidé nebyli, tak vzpomeňte na rok 1998 a pořad Rychlý prachy s Petrem Rychlým. Tam lidi předváděli ostudu i za mnohem menší částku.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-termin-porodu-pro-zlost-pod-tlak-se-dostavaji-rodicky-i-lekari-40455551

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz