Hlavní obsah
Finance

S Bitcoinem pro auto: Jdete pro BMW a skončíte u Dacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Co se stane, když se rozhodnete si za váš jeden Bitcoin koupit auto? Než dojdete do autosalonu prestižní značky, tak zjistíte, že musíte změnit směr.

Článek

A je to tu znovu. Kurz Bitcoinu roste a mnozí v něm vidí velký potenciál do budoucna. Jsou dokonce lidé, kteří neváhají označit tuto nejznámější kryptoměnu za zlatý důl. Realita je však taková, že byste se na možnou investici do Bitcoinu (i jiných kryptoměn) měli nejprve podívat střízlivým, zcela objektivním pohledem.

Jako na houpačce

V době psaní tohoto článku byla hodnota jednoho Bitcoinu 1,5 milionu korun. Kdo si pár těchto virtuálních mincí nakoupil v úplném začátku, kdy byly opravdu za pár korun, ten teď musí jásat. Kdo ale do rozjetého vlaku už naskakoval, ten důvod k tak velkému úsměvu rozhodně nemá.

Hodnota 1,5 milionu za jednu bitcoinovou minci vypadá opravdu lákavě. Mluví se o rekordech, růstu, historických maximech. Podívejme se ale trochu do minulosti. Hodnotu 1,4 milionu totiž Bitcoin atakoval přesně před rokem, v březnu roku 2023. Během pouhého čtvrt roku ale spadl. A to na polovinu, na necelých 700 tisíc korun českých.

Následně znovu vystřelil na původní hodnotu 1,4 miliony. A udržel se? Samozřejmě, že ne. Spadl, a to výrazně. Dokonce tak, že na konci roku 2022 měl jeden Bitcoin hodnotu necelých 400 000 Kč. Tahle suma byla dlouhodobě standardem, jelikož se v rozmezí 400–600 tisíc plácal více než rok. Až nakonec došlo k nastartování růstu, který vrcholí právě nyní. Než jsem tenhle odstavec dopsal, poskočila virtuální měna na hodnotu 1,55 milionu korun za jednu minci.

Jdeme pro auto

Teď si představte, že jeden takový Bitcoin vlastníte a rozhodnete se, že ho utratíte. Co třeba za auto? V nabídce můžete díky jeho vysoké hodnotě snadno pomýšlet i na ty prestižnější značky, jako je třeba BMW, Audi, nebo Mercedes – Benz. Jste rozhodnuti, svůj Bitcoin utratíte za auto a konečně budete jezdit na úrovni.

Vybíráte konkrétní model, jeho parametry, porovnáváte s konkurencí. A máte jasno. Vyrážíte do příslušného autosalonu některé z prestižních značek. Ještě, než vstoupíte, zkontrolujete kurz. Ajaj, během těch pár týdnů a měsíců, co jste vybírali, hodnota této virtuální mince spadla. Takže se otáčíte na podpatku a místo do salonu prestižní německé značky přecházíte o pár stovek metrů vedle, do salonu značky Dacia. Na víc se vzhledem ke kurzu této virtuální měny bohužel finančně nezmůžete.

Jako v casinu na ruletě

Bitcoin a kryptoměny obecně mají spoustu zastánců. Nepopírám, že mohou být vcelku originální možností, jak investovat peníze. Ale vzhledem k tomu, jak kurzy létají, je to investice podobně riziková, jako vsadit si v kasinu na ruletě na červenou. Takže když už Bitcoin (nebo jinou kryptoměnu), tak jenom za peníze, které opravdu nepotřebujete a jste smířeni s tím, že o ně můžete velmi brzo přijít. Jinak ne!

Anketa

Jak se stavíte k investicím do Bitcoinu?
Aktivně investuji
15,8 %
Přemýšlím nad tím
15,8 %
Tohle není pro mě
68,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz