Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdravotní prohlídky pro řidiče je třeba zpřísnit a rozšířit. Kdo neprojde, požádá rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ministerstva chtějí posun věku prvních prohlídek řidičů na 70 let. Nemyslím si, že je to v pořádku.

Článek

První povinné prohlídce u lékaře se řidiči budou možná podrobovat v o něco pozdějším věku než dnes. Změnu projednávají ministerstva zdravotnictví a dopravy. V plánu je posun ze současných 65 let na 70 let. Je to v pořádku? Z mého pohledu nikoliv. Už nyní mám ve svém okolí mnoho nebezpečných seniorů, kteří lékařské razítko stále mají. I když jsou na první pohled nebezpeční sobě, i okolí.

Proč jen lékařská prohlídka?

V první řadě je třeba si položit otázku, proč státu k posouzení bezpečnosti konkrétního řidiče stačí jen lékařská prohlídka. To, že jsem zdravotně v pořádku, přece ještě neznamená, že budu dobře a správně řídit auto. Je sice fajn, že člověk dobře vidí, dobře slyší a má adekvátní reflexy. Ale neznamená to, že dokáže zvládat složitosti dnešního provozu, že dokáže adekvátně jednat ve stresu, nebo že dokáže adekvátně zareagovat v krizové situaci. Nehledě na to, zda vůbec zná současné dopravní předpisy, které se od dob „vyhlášky“ přece jenom několikrát měnily a upravovaly.

Jsem pro to, aby se kromě lékařské prohlídky realizovaly i jízdy s komisařem. Mladý uchazeč o řidičské oprávnění je na tom zdravotně podstatně lépe než jakýkoliv senior. Přesto mu požadovanou kartičku nesvěříme, dokud nás nepřesvědčí o svých jízdních kvalitách. U sedmdesátiletého seniora stačí, že vyhovuje zdravotně a dále věříme tomu, že jeho řidičské kvality se za padesát let, co řidičské oprávnění má, nijak výrazně nezhoršily.

Radši bez řidičáku

Jsem pro, aby řidiči senioři nejenom absolvovali zdravotní prohlídky, ale aby absolvovali i jízdy s komisařem. A na škodu by nebyla ani teoretická zkouška. A teprve v tu chvíli se má rozhodnout, jestli dané řidičské oprávnění této osobě stále patří do rukou, nebo by měla být daná kartička radši vhozena do skartovačky.

A to myslím bez výjimek, jako jsou dnes běžná různá „podmínečná“ potvrzení, která opravňují seniora řídit jev určitém kilometrovém okruhu od svého bydliště. To jako, že se tím sníží riziko jeho nehody? Ne, je pro okolí úplně stejně nebezpečný, hned jak sedne za volant a vyjede z parkoviště. Bez ohledu na to, zda jede kilometr do obchoďáku, nebo 50 kilometrů za rodinou.

Snad má děti a vnoučata

Přesně vím, že tu v diskuzích začnete spekulovat nad tím, kdo toho seniora zaveze na nákup, k lékaři, nebo jinam. Ta odpověď je jednoduchá. Ten senior má s největší pravděpodobností svoje děti, o které se minimálně dvacet let staral. Ten senior má jistě i vnoučata, která pravidelně hlídal, když bylo potřeba. Odvděčit se mu tím, že ho dospělý produktivní člověk autem hodí, kam potřebuje, je to nejmenší. Ano, může to být pro dospělého určitá životní komplikace, ale pořád je to přijatelnější než vyslat svého otce na silnice, kde bude nebezpečný sobě, i okolí. Kde dost možná zničí život sobě, rodině i cizím lidem.

Anketa

Vozili byste autem své rodiče, když by přišli o řidičák?
Ano, kdykoliv by to potřebovali
18,6 %
Museli by se přizpůsobit mým časovým možnostem
57,3 %
Ne, ať si poradí sami
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-povinna-prohlidka-ceka-ridice-pozdeji-ministerstva-chteji-posun-veku-na-70-let-40481527

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz