Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sešlapávejte zálohované lahve i plechovky, ať to ty bezdomovce odradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nejenom skleněné pivní lahve. Zálohované budou také PET lahve a plechovky. Když se rozhodneme pro klasické vyhození, měli bychom obal zdeformovat.

Článek

Ne každý je nakloněný novinkám v oblasti zálohování. Dnes je standardem, že jsou zálohované především pivní lahve. Za ně navíc platíme 3 Kč a stejnou částku dostaneme zpět, při vrácení tohoto nápojového obalu. Budoucnost bude patřit i zálohám na PET lahve a plechovky.

Ne každý bude chtít tahat se s prázdnými nedeformovanými lahvemi nebo plechovkami do obchodu. Někomu záloha stanovená na 4 Kč, nebude stát za to, aby si komplikoval život. A tak plechovku, nebo plastovou lahev prostě vyhodí. Plast do žlutého kontejneru, kov do šedého. A je to!

Příjem pro bezdomovce?

Zastánci záloh na plastové lahve a plechovky uvádějí jako pozitivní argument to, že poházené lahve mohou „uklízet“ bezdomovci. Pro které se taková lahev může stát finančním přilepšením. No, úplně si nemyslím, že by se bezdomovci houfně vydávali podél silnic a do lesů, kde by hledali odhozenou lahev, aby ji donesli do obchodu a získali za ni 4 koruny.

Mnohem pravděpodobnější je, že si budou chtít přivydělat jednoduše. Začnou po zálohovaných plechovkách a lahvích pátrat tam, kde bude jejich výskyt pravděpodobnější. Ano, budou to žluté a šedivé popelnice. Mnozí tam daný nápojový obal vyhodí právě z důvodu, že se jim nebude chtít nosit jej do obchodu. A těch pár korun obětují.

Sešlápnout a rozbít

Nechat bezdomovcům v kontejneru pár lahví a plechovek zní sice na první pohled chvályhodně. Proto zůstanu i u tezí, že si za získané peníze koupí bezdomovec něco k jídlu, ne alkohol. A taky, že z popelnice vyndá pouze dané zálohované obaly a vše ostatní tam nechá. Nebo to po vyhrabání vrátí zpět…

Tak, konec ideálů. Všichni tak nějak tušíme, že těch pár korun za vrácené obaly půjde v první řadě na levné víno v krabici, nebo v plastu. A také všichni víme, že v honbě za vratnými obaly začnou lidé bez domova rabovat popelnice stylem, že veškerý odpad vyhrabou ven a následně protřídí. To, že by ho vrátili, o tom uvažuje snad jen ten největší snílek.

Jak tomuhle nešvaru zamezit? Sešlapáváním a rozbíjením vratných obalů. V takovém případě nepůjde lahev ani plechovka „načíst“ a danému bezdomovci bude k ničemu. V tu chvíli ztrácí i potřebu jít ji do popelnice hledat. A dojde k eliminaci problémů s nepořádkem, který tam po nich zbude.

Nejsem nelida

Možná se zdá, že nechci bezdomovcům dopřát ani těch pár kaček na přilepšenou. Ale tak to není, nejsem nelida. Jen nechci mít bordel kolem popelnic. Bezdomovci často nejsou až takoví chudáci, jak si mnozí myslí. Ano, jsou tací, kteří v daném okamžiku nemají jinou možnost. Ale převládají ti, kteří chtějí bydlet na ulici a pomoc odmítají. Proč tedy uklízet okolí kontejnerů po někom, kdo si tohle vybral za svůj životní styl?

Anketa

Vítáte zálohy na PET lahve a plechovky?
Ano, vítám
27 %
Je mi to jedno
9,1 %
Ne, nevítám
63,9 %
Celkem hlasovalo 296 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz