Hlavní obsah
Finance

Skialpinisto, na upravené sjezdovce nám zdarma jezdit nebudeš. Zaplať!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jít lyžovat zadarmo? To by se na upravených sjezdovkách líbilo každému.

Článek

Doba, kdy neexistovaly vleky a lanovky, je dávno pryč. Dneska už lyžování rozhodně není o tom, že si musíme kopec sami ušlapat a potom se kvůli jedné jízdě desítky minut plahočit pěšky nahoru. Dnes přijedeme, zakoupíme skipas a necháme se vyvézt až na kopec. Odtud svištíme dolů a takhle stále dokola.

V ceně skipasu máme jako lyžaři nejenom onu službu vyvezení na kopec, ale i služby spojené s úpravou sjezdovky. Tedy, že bude v závislosti na počasí a sněhové pokrývce víceméně sjízdná. A také že bude víceméně bezpečná. A abych nezapomněl – vše je stále v rovině dobrovolnosti. Nikdo nás nenutí nikam jezdit, můžeme klidně sedět doma na gauči.

Hezky po staru

Mezi lyžaři ale stále existuje určitá skupina lidí, kteří jezdí, dalo by se říci, že „postaru“. Tedy žádné vleky a lanovky, ale výšlap na kopec a poté sjezd dolů. Těmto lidem se říká skialpinisté. Tedy, praví skialpinisté jsou ti, kteří si kopec vyšlápnou, udělají si výlet po hřebenech a poté někde, někdy zase sjedou. Těm ale současné počasí moc nepřeje.

A tak se vyrojili skialpinisté, kteří svou zálibu chápou spíše jako snahu zalyžovat si zadarmo. Jejich denní aktivita spočívá v několikerém výšlapu sjezdovky a následném sjezdu. A to nejenom v otevírací době, ale často i ve večerních nebo ranních hodinách, aby si užili možnost sólového sjezdu, na dokonale upravené sjezdovce.

Chceš jezdit? Tak plať

Není divu, že se tato aktivita některých skialpinistů nezdá provozovatelům skiareálů. Ty přicházejí se zavedením poplatků. I když se to některým skialpinistům nemusí líbit, je to tak správně. Ta sjezdovka, po které jezdí, se totiž nepřipravila sama od sebe. Vzhledem k letošním meteorologickým podmínkám ten sníh nespadl z nebe, sám se neupravil.

Běžný lyžař náklady na přípravu a údržbu sjezdovky platí v ceně skipasu. Skialpinista naopak využívá připravenou a upravenou sjezdovku, aniž by se, jakkoliv podílel na nákladech. Proto je správné, aby platil také.

Komu se to nelíbí…

A opět zpět k té dobrovolnosti. Já jako průměrný lyžař můžu, ale také nemusím vyrazit do skiareálu, kde zaplatím za skipas. A stejná dobrovolnost platí v případě skialpinistů. Můžete, ale také nemusíte nikam jezdit. Pokud se vám nelíbí finančně přispět na to, že můžete jezdit po zasněžené upravené sjezdovce, jeďte jinam. Buď tam, kde po vás poplatky nechtějí, nebo třeba na vedlejší louku. Na trávě, hlíně, krtincích a kamenech vám to určitě hezky pojede.

Anketa

Souhlasíte, aby skialpinisté platili za využití sjezdovek?
Ano, souhlasím
75,3 %
Ne, nesouhlasím
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1542 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz