Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sluchátka stojí stokoruny, tak si je do MHD kup a přestaň nás konečně rušit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Dělejte si ve veřejné dopravě, co chcete, ale nerušte při tom nás ostatní.

Článek

Žijeme ver světě, kde mnozí jedinci ani netuší, že existuje nějaká etiketa. Že jsou jasně dané způsoby chování, které by měl moderní, slušný člověk znát. Patří sem i zákaz telefonování ve veřejné dopravě – mimo výjimečných situací, jako jsou akutní hovory, které nesnesou odkladu.

To, že někdo nezná základy etikety, to bych snad ještě pochopit dokázal. Ale pokud jde o rušení ostatních mobilním telefonem ve vlaku nebo autobuse, tady už o žádnou etiketu nejde. Tohle je přímo o slušném vychování, tedy spíše nevychování.

Ach, ty moderní smartphony

Pamatuji dobu, která byla plná sluchátek. Kdo chtěl na cestách poslouchat hudbu, měl nejprve walkman, potom discman, následně MP3 přehrávač. Tahle zařízení byla „unikátní“ v tom, že hudbu přenášela do sluchátek. Nepamatuji modely, které by měly zabudovaný reproduktor. A ta, kdo chtěl hudbu na cestách, měl sluchátka a nerušil nikoho.

Ale moderní smartphony, to je jiná. Umí také přehrávat hudbu, umí ji drátově i bezdrátově přenášet do sluchátek a mají také reproduktor. Hudbu tak umí vypouštět do éteru bez nutnosti sluchátek. A někteří jedinci se svou mozkovou kapacitou pravděpodobně netuší, že by tím mohli rušit nás ostatní.

Na telefon máš a sluchátka ne?

Je úplně jedno, co za zvuky se z telefonu linou. Může to být oblíbená muzika, může to být hudba z videa, nebo to mohou být informace z podcastů, nebo různých krátkých videí na sociálních sítích. Dotyčný si patrně myslí, že když tento zvuk nechá plynout z reproduktoru v autobusu či vlaku, slyší to jen on sám. A to je omyl. Je to neohleduplnost nejvyššího kalibru.

Vždy se nad tím podivuji, že dotyčný nemá sluchátka. Je opravdu takový neohleduplný hulvát, nebo na co jiného se chce vymlouvat? Chytrý mobilní telefon, který má alespoň za něco stát, seženeme dneska minimálně za několik tisíc. Oproti tomu sluchátka, i ta bezdrátová, vyjdou na několik stovek. Kladu si otázku, milý muži, milá dívko. Jsi opravdu tak neohleduplná že nás při cestě rušíš zvuky tvého mobilního telefonu, nebo těch pár stovek na normální sluchátka opravdu nemáš?

Anketa

Vadí vám neohleduplní lidé v MHD?
Ano, vadí mi
91,5 %
Ne, nevadí mi
4,3 %
MHD nevyužívám
4,2 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz