Hlavní obsah
Lidé a společnost

SMS jízdenky jsou nejlepší cesta, jak prodělat při jízdě hromadnou dopravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Koupě SMS jízdenky v městské hromadné dopravě může být ta nejhorší možnost, jaká existuje. Na první pohled ideální varianta se může šeredně vymstít.

Článek

Mobilní telefon má dnes v kapse každý. A tak ho řada lidí využije i k tomu, že skrz něj zaplatí jízdné v městské hromadné dopravě. Dnes už je v řadě měst naprostým standardem, že se dá jízdenka koupit formou SMS. Ta se pošle na určené číslo a do pár minut dorazí zpráva s kódem, kterým se lze v případě potřeby prokázat řidiči, nebo revizorovi. Ale málokdo ví, jaká úskalí SMS jízdenky mají.

Pokud si myslíte, že ve chvíli odeslání SMS zprávy už můžete nastupovat do MHD, jste na omylu. Stačí si důkladně přečíst a zjistíte, že nastoupit můžete teprve až ve chvíli, kdy vám jízdenka na mobilní telefon přijde. Tohle může od samotného odeslání trvat i několik minut. A tady nastávají problémy.

Nástup bez jízdenky

První situací je ta, že do městské hromadné dopravy nastoupíte ještě před tím, než vám jízdenka dorazí na mobil. V takovém případě defacto cestujete bez platného jízdného dokladu. Pokud natrefíte na revizora, těžko ho uchlácholíte slovy, že má chvíli počkat, že odesláno již máte. On vás odkáže na přepravní podmínky a začne vytahovat bloček pro vypsání pokuty.

Čekání na jízdenku

Nebo máte druhou možnost. Počkat, až vám SMS jízdenka opravdu dorazí. V takovém případě můžete smutně stát na zastávce a jen sledovat, jak autobus, kterým jste měli jet, odjíždí bez vás. Vám ještě lístek nepřišel, takže musíte čekat. Třeba i pár desítek minut na další spoj, kterým se dostanete do cíle vaší cesty. Sice už nastupujete s platnou jízdenkou, ale do úplně jiného spoje, než jste původně chtěli.

Nákup s předstihem

Je tu samozřejmě i možnost koupit si SMS jízdenku s dostatečným předstihem. Několik minut před tím, než dorazí váš spoj. V takovém případě budete mít při příjezdu autobusu jízdenku na displeji telefonu a můžete bez obav nastoupit. Zdá se to výhodné, ale realita je taková, že zbytečně ztrácíte minuty, po které SMS jízdenka platí. V případě této volby, pokud má vaše cesta podobnou délku jako je platnost jízdenky, vám nezbude nic jiného, než si radši koupit tu delší a pochopitelně dražší.

A ještě platíte víc, než musíte

Ani jedna varianta tedy není ku prospěchu vás, jako pasažéra. A to ještě nesmíme zapomínat na to, že SMS jízdenky mohou být v některých městech dražší než klasické lístky. Například v Praze vás stojí jízdné 30 nebo 40 korun. Ale pokud ho koupíte formou SMS jízdenky, z vašeho mobilního kreditu či paušálu se odečte částka 32 nebo 41 korun. Jen za to, že jste se rozhodli pro formu SMS jízdenky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz