Hlavní obsah
Sport

Sportem ku zdraví aneb Podívejte se raději nejdříve na teploměr

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jakýkoliv sport nám má prospět, ne nás dovézt ke kolapsu. Zvážit, zda na to máme i při vyšších teplotách, je základ úspěchu.

Článek

Když je zima, prší, je zamračeno, nikomu se moc sportovat nechce. Maximálně si zajdeme do posilovny, ale že bychom se šli proběhnout nebo projet na kole, to se nám moc nechce. Ale jakmile vysvitne sluníčko a teploty začnou stoupat, to už je jiná. To se každému chce ven.

Sportem ku zdraví?

Sport nám má prospět. Sport nám má pomoci zlepšit fyzičku i zdraví. Ale někdy, pokud nám chybí logické uvažování, to může být přesně naopak. Stačí trochu logického uvažování a každému by mělo dojít, že zatěžovat své tělo v extrémním horku není úplně dobrý nápad. Taková sportovní aktivita, pokud na ni nejsme zvyklí, bude spíše kontraproduktivní, než aby něčemu prospěla.

Hrozí především dvě věci. Přehřátí organismu a s ním možné spojené stavy kolapsu. A dále dehydratace, která také není nic příjemného, ani bezpečného. Přitom prevence je natolik jednoduchá, že by ji měl zvládnout každý.

Jak na to?

Je to tak jednoduché. Pokud už chcete sportovat v horkých dnech, jděte ráno nebo večer, kdy ještě teploty nejsou tak vysoké. Také volte správné prostředí. Ideální je v tomto případě les, kde je nejenom chladněji, ale také je zde stín.

Nezapomínejte na pravidelný pitný režim. Bez pravidelné hydratace mohou nastat problémy. Jenom voda ale nemusí stačit, tělo při výkonu ztrácí také soli. I ty je vhodné tělu raději doplňovat. V neposlední řadě, volte i vhodné sporty. V horkých dnech se můžete jít třeba projet na kole nebo proběhnout do lesa, stejně jako přijde vhod například i plavání, které vás zároveň osvěží.

A nakonec, nepřeceňujte se. Dosáhnout v tropických teplotách vašich klasických sportovních výkonů nemusí být reálné. Pamatujte, že méně je někdy více. Prospějete svému zdravé mnohem víc.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/sport-vedro-horko-pitny-rezim_1807271548_tat

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz