Hlavní obsah
Lidé a společnost

Teď abych se bál chodit s dcerou na veřejné záchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Muž šel v Jihlavě s malou holčičkou na toaletu a lidem to nebylo nijak divné. A proč by také mělo?

Článek

Otřesný případ znásilnění se odehrál v jihlavském obchodním domě. Teprve šestiletou holčičku doprovázel na toaletu rodinný známý, který ji zde znásilnil. Lidé nejenom-že volají po tvrdém trestu, ale pokládají si i různé otázky. Třeba, proč nebylo nikomu divné, že starší chlap doprovází malou dívenku na toaletu.

Co je na doprovodu divného?

Že někdo dospělý doprovází na toaletu malé dítě, není přece nic zvláštního. Není to nic neobvyklého, nejde o situaci, které by si měl kdokoliv všímat. Je to úplně běžný, normální jev. Stačí se kdekoliv, kde jsou veřejné toalety, na chvíli postavit a podobných doprovodů malých dětí uvidíte během hodiny několik.

Ten, komu to přijde divné a zvláštní, patrně sám nemá ani děti, ani vnoučata. Každý rodič, či každý prarodič někdy prostě musel potomka na toalety doprovodit. Nebo je snad v pořádku poslat na záchod malé dítě samotné a počkat na něho někde ve vestibulu?

Jak bych to měl udělat?

Pokládám si logickou otázku – jak bych to měl příště udělat, až budu někde venku s dcerou, která bude potřebovat na toaletu? Doteď jsem jí tam normálně doprovázel. Primárně jsem s ní chodil na dámské toalety, jelikož jsem se chtěl vyhnout tomu, aby na toaletách spatřila cizí muže, kteří stojí u mušlí a vykonávají zde svou potřebu.

Sice já, jako otec, jsem na dámských toaletách neměl co dělat, ale nikdy se nestalo, že bych měl problém. Na rozdíl od těch pánských zde žádná veřejná část pro vykonání potřeby není. S ženami jsem se míjel maximálně v chodbičce nebo u umyvadla a každý si vykonával potřebu anonymně, ve své kabince. A taková anonymita u pánských toalet, u pisoárů, prostě není.

Normální věc

Je normální věc, že já jako dospělý chlap, vedu svou dcerku na toaletu. Stejně tak je normální, že ji tam odvede třeba její dědeček. Stejně normální je, když maminka nebo babička doprovodí malého chlapce na toaletu. A zda počká přede dveřmi kabinky, nebo vstoupí dovnitř, to už je individuální. Roli hraje věk dítěte, velikost a výška toaletní mísy, strach a obavy dítěte. Prostě se to rozhodne na místě.

Poslat dítě samotné?

Ti, co se podivují nad tím, proč to veřejnosti nepřišlo divné, by si měli vzpomenout na své dětství. Je tatínci, maminky, dědečkové, babičky, ale třeba i tetičky nebo strýčkové nedoprovázeli na toaletu? Jistě, že doprovázeli, tak jako teď rodiče doprovázejí své potomky.

Podezřelé je naopak samotné malé dítě, toulající se po obchodním centru, nebo po toaletách. To je důvod zpozornět. Tomu já nikdy nedopustím a svou dceru budu na záchody doprovázet stále. Jen doufám, že se to obejde bez pozornosti všímavých jedinců mdlého rozumu. Nerad bych, aby na mě někdo kvůli vykonání potřeby mé dcery volal policii, ochranku, nebo co hůře. Aby někdo vzal zákon do svých rukou a nečekaně mi skolil několika ranami k zemi, protože muž s dítětem směřující na toaletu, mu přišel zvláštní.

Anketa

Doprovázíte své malé děti na toaletu?
Ano, vždy
100 %
Ne, nikdy
0 %
Jenom když chtějí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz