Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční trhy si užijete jen v případě, když si vezmete svoje jídlo a pití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Světýlka, vůně, hudba, mraky lidí a vysoké ceny, které když vidíte, přejde vás chuť na cokoliv. Jo, takhle nějak vypadá návštěva vánočních trhů v jakémkoliv větším městě u nás i v zahraničí.

Článek

No jo, ale když oni ty vánoční trhy prostě mají svoje kouzlo. Všude to voní jídlem a pitím, lidí jsou tak nějak spokojenější a klidnější, na každého dýchá vánoční atmosféra a vše je krásně, tematicky vyzdobeno. Jedinou vadou na kráse jsou často ty ceny. Snad kdyby za ně člověk dostal špičkovou kvalitu, dokázal bych je tolerovat. Ale ne vždy tomu tak je. Vánoční trhy jsou leckde jen turistickou pastí. A úkolem stánkaře je prodat ten nejlevnější žvanec za co nejvyšší cenu. U nápojů to platí stejně.

Trh není restaurace

Napadlo vás někdy vzít si do restaurace svoje jídlo a pití? Asi ne, že? Každý ví, že by ho číšník vyprovodil hned ve dveřích. Ale vánoční trh není restaurace. Je to veřejný prostor, kam může přijít kdokoliv, ať má v ruce nebo v batohu cokoliv. Třeba i nějakou pochoutku k jídlu a pití.

Co to bude?

Pomalu se loudáte kolem stánků a vidíte prodejce lačnící po zisku. Ten prodává trdelníky, druhý grilované sýry, další klobásy. Jiný nabízí horký džus a čaj, další k tomu všemu ještě medovinu a víno. Nabídka bohatá, ale ceny vysoké. Jít na trhy s rodinou a opravdu ochutnat vše, na co se vám sbíhají sliny, to znamená hodně naditou peněženku. A doma potom výčitky svědomí, zda se člověk přece jenom neměl trochu držet zkrátka.

Hlavně za atmosférou

Položili jste si někdy otázku, proč vlastně na trhy chodíte? Tak se zamyslete. Ano, je to právě za celkovou atmosférou, kterou tahle místa nabídnou. A ta se vždy trochu vylepší jídlem a pitím. Nebo se i pokazí, ve chvíli kdy si trhovec řekne o tu vysokou částku, kterou jste už při objednávce čekali, ale stejně nemůžete uvěřit vlastním uším.

Tak to letos udělejte jinak. Plná termoska svařeného vína, punče, nebo horkého džusu za cenu, za kterou pořídíte jeden malý kelímek na trhu. To jde naprostá realita. A jídlo? Studenou klobásu s pečivem nebo řízek mezi dvěma chleby na trhu asi zakusovat nechcete. Ale proč si nenabrat třeba trochu z hotového vánočního cukroví a perníčků?

Vždyť si stačí sednout, nalít z termosky trochu pití, zakousnout se do vašich domácích laskomin a pozorovat lidi kolem. A nasávat atmosféru. A poslouchat hudbu, nebo to, jak prodejcům cinká kasa díky těm, co se vlastními nápoji a jídlem nevyzbrojili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz