Hlavní obsah
Cestování

Váš batoh má jízdenku? Nebo proč ho pokládáte na sedačku a zabíráte místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nastoupíte do autobusu nebo vlaku. A na každé „dvojce“ sedí osoba a batoh. Jedinou logickou reakcí je položení správné otázky.

Článek

Je úplně jedno, jestli nastoupíte do vlaku, jestli jedete městskou hromadnou dopravou nebo klasickým meziměstským autobusem. Kdykoliv do takového dopravního prostředku nastoupíte, je k vidění to stejné. Každá dvojsedačka je obsazená. Ne dvěma lidmi. Ale jednou osobou a zavazadlem, které „sedí“ vedle ní.

Běžná věc

Samozřejmě, že když je autobus nebo vlak poloprázdný, není to nic proti ničemu. Ano, dělám to úplně stejně. I když, když půjdeme do důsledků, jedná se o porušení přepravního řádu, protože zavazadla na sedačky prostě nepatří. Ale platí, že kde není žalobce, není soudce. Pokud se nejedná o tašku, kterou vláčíme za sebou a každou chvíli ji položíme na zem, nejde o nic hrozného. Běžný batoh, brašna či kabelka prostě sedadlo neznečistí.

Horší to je, pokud se takový dopravní prostředek začíná plnit. Pokud nastupují další a další cestující, kteří obsazují postupně svými hýžděmi a svými zavazadly další a další dvojsedačky. Vše pokračuje do doby, až místo dojde. Co teď?

Váš batoh má jízdenku?

Je jenom jediná správná otázka, kterou v danou chvílí položit. Pokud někdo nemá dostatek slušnosti na to, aby svůj batoh sundal ze sedadla sám, když vidí přistupujícího cestujícího, není důvod ho jakkoliv slušně žádat.

Je jenom jediná správná věta, kterou mu říct: „Váš batoh má jízdenku, že může sedět na sedačce?“ Ano, toto je přesně ta věta, kterou se hodí říct. Je zcela slušná, může být míněna vážně. Protože pokud si někdo koupí dvě jízdenky, má právo použít dvě sedadla, pokud jsou volná. A je úplně jedno, zda se na celou dvousedačku rozvalí, nebo si tam položí svůj batoh.

Chvíle napětí

Je jasné, že nikdo si pro své zavazadlo klasickou jízdenku nekupuje. Někdy se můžeme v autobusech setkat s tím, že se za zavazadla sice připlácí, ale to jenom v případě, že se umisťují do zavazadlového prostoru autobusu. Abychom si náš batoh či cokoliv jiného mohli položit vedle sebe, museli bychom mít dvě platné jízdenky. A pořád by to z hlediska přepravních podmínek bylo dost na hraně.

Po této otázce konečně dojde k té kýžené chvíli. Batoh ze sedadla zmizí a místo se uvolní. Ale nečekejte, že by se zastyděli všichni, co dotaz slyšeli. Udělá to jenom ten, na koho otázka míří. Ostatní stále čekají do poslední chvíle. Však se může stát, že přistupující cestující zrovna k nim nepůjde. A oni budou moci sedět, jako by jim to tu patřilo. Tak šťastnou cestu.

Anketa

Pokládáte svá zavazadla na sedadlo vedle vás?
Ano, vždy
5,5 %
Ano, když je dopravní prostředek poloprázdný
72,4 %
Ne, nikdy
22,1 %
Celkem hlasovalo 1190 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz