Hlavní obsah

Vyjádři názor jako člověk a buď si jist, že tě do vězení nikdo nezavře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Můžeme dnes svobodně vyjádřit názor bez obav, že nás za něj někdo bude stíhat? Pokud to zvládneme jako slušní lidé, tak bez problémů.

Článek

Především v různých diskusích se objevují hlasy, že dnes je člověk za své názory stíhán, a dokonce za ně může být i uvězněn. Je to pravda? Opravdu je tu stejná „svoboda slova“, jako byla za socialismu, když vládli komunisté?

Můžeme říct cokoliv

Kdo zažil socialismus, ten dobře ví, že si musel dávat pozor na to, co říká. Nikdy nevěděl, jestli někde opodál nestojí nebo nesedí nějaký aktivní občan, který by ho neváhal udat. Třeba v práci, na zastávce nebo u stolu v hospodě. Za socialismu opravdu nebylo snadné říct cokoliv. Kdo to udělal a byl slyšen špatnými lidmi, riskoval. Neobešlo se to bez následků.

A dnes? Realita je taková, že můžeme říct cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Jen si musíme dávat pozor, aby to neodporovalo současným zákonům. A ne, ty opravdu nevymyslela ani současná Fialova vláda, takzvaná pětikoalice. Ani je nevymyslel Babiš, který to schytával během covidové éry. Realita je taková, že si opravdu nemusíme dávat pozor na ústa, ale musíme se ujistit, že tím neporušíme zákon.

Ne co říkáme, ale jak to říkáme

Vlastně můžeme říct úplně cokoliv. Právo na názor má každý. Jen bychom měli dávat pozor na to, jakým způsobem to řekneme. To je totiž hlavní problém. Někdo nemá rád současnou vládu? Prosím, ať si na ni zanadává. Ale nelze to dělat stylem, že ji chce „očkovat devíti milimetry“ nebo že chce partizánskými skupinami vyhazovat do vzduchu vlaky. Vyzývat k násilným útokům na infrastrukturu, ústavní instituce a ústavní činitele je už hodně tenký led. To už je podpora a propagace terorismu.

Stejně tak můžeme beztrestně vyjádřit, že nesouhlasíme s očkováním proti covidu, že se ho bojíme, že mu nevěříme, nebo že se nikdy očkovat nenecháme. Klidně to říkejte, nic vám za to nehrozí. Je to váš názor a máte na něj právo. Ale tvrdit, že vlády pomocí očkování vraždí, to už je silná káva. Pak se nedivte obžalobám za šíření poplašné zprávy.

A co takové Rusko a Ukrajina? Prosím, buďte na jaké straně chcete. Klidně vychvalujte Putina a Zelenskyj vám může být trnem v oku. Nikdo vás za tento postoj zavírat nebude. Ale pokud začnete mít radost z toho, že Rusko vraždí Ukrajince, a veřejně tyto vraždy podporovat, pamatujte, že to už je obhajoba a podpora genocidy. A pozor, to samé platí i opačně – pokud by se někdo radoval z toho, že Ukrajina zabíjí nevinné civilní obyvatelstvo v Rusku.

Mějte názor na kohokoliv, jaký chcete. Nikdo vám ho nebere. Ale vyjádřete ho slušně, tak, abyste se za něj nemuseli stydět a aby neodporoval zákonům, které myslí i na hanobení národa nebo podněcování k nenávisti. Mějte názor na Ukrajince, Rusy, Vietnamce, Poláky, Slováky, Maďary, Romy… Ale vyjadřujte se slušně.

Vy ještě nesedíte?

S informacemi o tom, jaká je tu cenzura, se setkávám pravidelně v diskusích a na sociálních sítích. A světe, div se, ty příspěvky tam jsou hodiny, dny, týdny, měsíce, roky. A jejich pisatelé stále přispívají, jsou aktivní a vyjadřují své názory. Nikdo z nich nesedí. To je důkazem, že pokud by tu opravdu byla cenzura a omezování svobody slova, váš příspěvek by nevydržel ani pár minut a vy byste dlouho nic nenapsali.

To platí i pro diskusi pod tímto článkem. Diskusi provozuje Seznam, soukromý subjekt, a jsou jen jeho pravidla, která si stanoví. Nikdy se mi ale nestalo, že by slušný, neurážlivý, a v mezích zákona napsaný názor někdo smazal nebo autorovi udělil ban. Zkuste diskutovat slušně a uvidíte, jak dlouho váš příspěvek o nesvobodě slova a cenzuře vydrží. Já myslím, že roky. A třeba se za něj jednou zastydíte.

Anketa

Je v naší zemi cenzura?
Rozhodně ano
50 %
Spíše ano
0 %
Nevím
0 %
Spíše ne
0 %
Rozhodně ne
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vladu-chtel-ockovat-deviti-milimetry-dohodl-se-na-podmince-40487597, https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nezamestnany-malir-pokoju-ktery-siri-lzi-o-rusku-je-pred-sou/r~c3ed97640d8811ed8b4e0cc47ab5f122/, https://www.forum24.cz/v-kladne-zacal-soud-s-muzi-obzalovanymi-za-nenavistne-vyroky-o-ukrajincich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz