Hlavní obsah
Bydlení

Vyřešit nekončící spor se sousedy? Pronajmout byt někomu horšímu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Dobré sousedské vztahy jsou v dnešní době zázrakem. A jak vyřešit problémy? Najít za sebe někoho horšího.

Článek

Kdo má dům někde na samotě, může říct, že ho sousedé nijak netrápí. Přesným opakem je člověk bydlící v paneláku. Ne příliš kvalitní odhlučnění stavby, desítky bytů v jednom domě. To by byl skoro zázrak, aby se nenašel nějaký kverulant, kterému vadí všechno. Bohužel, i já jsem na takového narazil. Bydlel pod námi a skoro nebyl den, kdy by mu něco nevadilo.

Pořád něco

Jednou jsme z bytu odcházeli moc brzo, podruhé jsme se vraceli moc pozdě. Byly dny, kdy jsme prý moc dupali, jindy šoupali židlemi, jiný den moc mlátili dveřmi od toalety a koupelny. Vadila i zapnutá televize, rádio, nebo péče o naši bylinkovou zahrádku na parapetu okna. Vadilo prostě vše. Soused pod námi byl notorickým kverulantem, kterému prostě vadilo úplně všechno.

Chápu, že když bychom skutečně dělali hluk a rušili ho, že na to má právo. Ale my žili úplně normálně, žádný hluk jsme nedělali nad míru obvyklou. Troufnu si dokonce říct, že jsme byli jedna z nejtišších partají v celém paneláku.

Dlouhodobý problém

Několikrát jsme byli „na koberečku“ u správce, poté i výboru SVJ. Soused si na nás stěžoval, my si zase stěžovali na jeho neopodstatněné stížnosti. Tyhle návštěvy stejně nikam nevedly. Nabízeli jsme, že si náš hluk u souseda poslechneme, že dokonce zaplatíme jeho měření, protože pokud tedy tak hlučíme, bude to zaznamenané. Jistě tušíte, že odmítl.

Situace se nijak nelepšila. Bezdůvodné stížnosti byly na denním pořádku. Bouchání na naše dveře, bouchání smetákem do stropu, telefonáty, SMS zprávy, ale i elaboráty na nástěnce. Pořád něco. Tak jsme to vyřešili po svém.

Pronájem bytu někomu horšímu

Prodávat byt se nám úplně nechtělo. Tak jsme zvolili elegantnější cestu. Našli jsme si pronájem jinde, v podstatě o pár ulic dál. Za stejnou částku, kterou jsme měsíčně platili, jsme se rozhodli pronajmout náš vlastní, stávající byt v paneláku. A víte, jak se většina lidí snaží najít tiché, slušné nájemníky? My zvolili opačný přístup.

Rodina se dvěma dětmi a jedním psem se v tu chvíli zdála jako ideální volba. Pokud jsme našemu sousedovi vadili mi, tichá dvojice, která je většinu dne pryč, teď teprve zjistí, co je to hluk. Hrající si děti, štěkající pes, to je teprve problém. Inu, kdo chce kam, pomozme mu tam.

Anketa

Máte problémy se sousedy?
Ne, vůbec žádné
44,7 %
Občas se nějaký konflikt objeví
36,8 %
Ano, časté a pravidelné
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz