Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Zaplatit za ženu útratu na prvním rande není gentlemanství, ale zoufalství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Na prvním rande se vše rozhodne. Ale platit na něm za ženu? To může jenom naprostý zoufalec.

Článek

Seznamování je jednodušší než dříve. Zatímco v minulosti to byly především společenské a kulturní akce, dnes můžeme zůstat doma, sednout k internetu a hledat ženu našich snů. Pohodlně, skrz displej.

Jdeme na to

Pokud najdeme dokonalý protějšek, který nám vyhovuje, dříve nebo později prostě musí dojít k osobní schůzce. K osobnímu setkání, na kterém hraje primární roli první dojem, který může vše rozhodnout. Je to především naše chování, které zajistí buď budoucí zájem, nebo okamžité odmítnutí.

Budou potřeba peníze

Pravda, na první rande sice můžeme jít nějak do přírody na procházku, ale mnohem lepší a logičtější je třeba restaurace, kavárna, nebo bar. No jo, ale tam nás nenechají sedět jenom tak. Návštěva takových míst je pochopitelně podmíněna objednávkou, konzumací a hlavně útratou. Bez peněz to zkrátka nepůjde. Ale kdo má být tou osobou, který vytáhne peníze z peněženky? Musí to být muž?

Gentleman platí

Mezi námi muži se najde mnoho těch, kteří tvrdí, že gentleman za ženu na prvním rande musí zaplatit. A jsou i ženy, které si to myslí, možná i vyžadují. Je ale vytahování portmonky opravdu tím, co udělá z muže gentlemana? Vždy jsem si myslel, že prioritně to mají být věci, jako podržení dveří, pověšení svršků, přisunutí židle a pomoc do kabátu při odchodu.

Platí zoufalec

Vytahování peněženky a placení za oba, na prvním rande, není ani tak gentlemanství, jako spíš zoufalství. Nejde o snahu splnit to, co žádá etiketa, ale více o snahu si ženu nějakým způsobem zavázat. Nepřímo platbou útraty podmínit, že to vše neskončí na prvním rande, ale že bude ještě to druhé.

Prostě docílit toho, aby žena měla určité pocity viny ve chvíli, kdy by už druhou schůzku nesvolila. Samozřejmě, že zaplacená útrata není žádný povinný závazek, ale většině žen to v hlavě minimálně jednou probleskne. Druhé rande tak už nemusí být ani tolik o sympatiích, ale o tom, vyrovnat účty. Tedy jít si znovu posedět, přičemž daný večer skončí obvykle tím, že za oba zaplatí žena. A potom se pár už nikdy neuvidí.

Platit jen sám za sebe je normální

Je zcela normální, pokud zaplatí každý za sebe. Ať už tak, že každý zaplatí jen své položky, nebo při podobné útratě si účet rozdělí přesně na polovinu. Pár desítek korun logicky žádný soudný dospělý člověk řešit nebude. Žena, která si naopak myslí, že na prvním rande by měl platit muž, se dá snadno zařadit do kategorie zlatokopka. Ano, přesně toto označení sedí, protože každý by si rád dal na účet někoho jiného kávu, zákusek, večeři, drink… Ale není to fér.

Muž, který si myslím že na prvním rande musí platit, není gentleman, ale zoufalec. Místo, aby ženu zaujal svým šarmem a chováním, se snaží udržet úspěch penězi. Takhle se skutečný muž opravdu nechová.

Anketa

Měl by muž platit na prvním rande?
Ano, měl
84,6 %
Ne, účet se dělí
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 662 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz