Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zase ti Tři bratři a problém s věkovým rozdílem Červené Karkulky a myslivce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Příští rok nás čeká desetileté výročí této pohádky. To by mohly hlasy o pedofilii razantně zesílit, co říkáte?

Článek

Pohádka Tři bratři, kterou režíroval Jan Svěrák, spatřila světlo světa v roce 2014. Nejprve slavila úspěchy v kinech, potom i na televizních obrazovkách. Koho tato dětská tvorba za celých devět let minula, tomu krátce naznačím, o čem pohádka je. Skládá se ze tří částí, kdy každý z bratrů hledá svou nevěstu. A tyto části odkazují na trojici velmi známých pohádek, kterými jsou O Šípkové Růžence, O Červené Karkulce a Dvanáct měsíčků. Jednotlivé pohádky jsou vyprávěny vcelku originálně, vždy doplněny o mnoho hudebních motivů a písní.

Ponechme stranou úvahy o tom, zde se vám pohádka líbí, nebo to. To může být individuální. Já se zaměřím na příběh druhý. Na pohádku O Červené Karkulce. Včera, 27. prosince, se tato pohádka vysílala v televizi. A opět to vyvolalo mnoho reakcí. Dle mého zcela nesmyslných.

Zase tem pedofil

Pokud jste pohádku neviděli, nebo vás něco podobného vůbec nenapadlo, uvedu vás do situace. Červená Karkulka je totiž ještě malá, dejme tomu desetiletá holčička. Zatímco myslivec, už je starší hoch, věkem tak šestnáctiletý teenager. A tady to nastává. Onen věkový rozdíl, který mnozí nemohou překousnout a používají slova jako pedofilie, úchylnost, nenormálnost.

Šestnáctiletého myslivce označují za pedofila a úchyla, jelikož si pomýšlí na desetiletou dívku, která se má stát jeho nevěstou. A pochopitelně nezůstávají jenom u děje, postavy musel někdo „napsat“, dát jim věk a vytvořit příběh. Takže se podobná slova o pedofilii a úchylnosti směřují i na adresu tvůrců.

Proboha, vždyť je to pohádka

Já vždycky říkám, že nejvíce křičí a kritizují ti, kterých se to nějak týká. Ti vidí věci trochu jinak, než my ostatní. Přiznám se, že jsem tam nějaký pedofilní podtext začal vnímat až ve chvíli, kdy jsem si o této možnosti přečetl. Do té doby jsem vše vnímal prostě jako pohádku. Mladý myslivec zachránil dívku a babičku ze spárů vlka, dívka se mu líbila a platonicky se do ní zamiloval.

Vzhledem k tomu, že role myslivce je také naprosto dětská, což umocňuje i dětská tvář herce, kterým je Zdeněk Piškula, jsem na celém příběhu i situaci neviděl nic závadného. Nutno říct, že naprosto bezelstně, bez jakýchkoliv vedlejších úmyslů, bude celý příběh vnímat i dítě. Tedy ten primární divák, pro kterého je pohádka Tři bratři určena.

Jsou to jenom herci

To, že víme, že Červené Karkulce je deset let a myslivci 16, je dáno pouze tím, že tolik je právě protagonistům, samotným hercům. Jejich reálný věk v pohádkách může být zcela jiný. Ano, nějaký věkový rozdíl tam je, ale reálně vůbec nevíme, jak velký. Všechny ty odkazy na pedofilii směřují především na to, že si v pohádce šestnáctiletý Zdeněk Piškula myslí na desetiletou Lucii Marii Štouračovou.

Kdo pohádku opravdu viděl, musí také dát za pravdu, že mezi nimi k žádným nepřístojnostem nedochází, padne pouze jedna pusa, a to ještě s dovolením rodičů. V pohádce je navíc vtipně zmíněný i reálný fakt o tom, že dívky dospívají dříve než chlapci, což jasně poukazuje na to, že onen biologický věk nemusí souviset s tím psychickým.

Sledujete nahé dítě?

Jen pro zajímavost, o letošních svátcích proběhla na televizních obrazovkách i trilogie Slunce, seno. V celé trilogii má jednu z hlavních rolí i Petra Pyšová. A kolik že jí bylo let, když si pomýšlela na Vencu Konopníka? Film Slunce, seno, jahody byl uveden v roce 1983, Petra se narodila v roce 1967. Ano, počítáte správně, v době uvedení filmu jí bylo 16 let, na začátku natáčení dokonce 15. Přesto hrála dospělou ženu, a dokonce měla ve filmu i svlékací scénu. Kolik z vás se tedy v tom filmu dívalo na nahou patnáctku, tedy na nahé dítě?

To jen pro pořádek, až začnete znovu moralizovat a nadávat na to, že je myslivec pedofil…

Zdroj: ČSFD / Tři Bratři, Slunce, seno, jahody

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz