Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Že policie honí silniční piráty a ohrožuje ostatní účastníky provozu, je správné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Šílené honičky na silnicích jsou základem snad každého akčního filmu. Bohužel jsou ale i základem běžného silničního provozu. I u nás, v České republice.

Článek

Ten scénář začíná většinou stejně. Policie se rozhodne zastavit a zkontrolovat řidiče vytipovaného vozu. Tento řidič ale dupne na plynový pedál a rozhodne se, že ujede. Policejní hlídka se pochopitelně vydává za ním. A začíná automobilová honička, za kterou by se nemusel stydět kdejaký režisér.

Nebezpečí pro všechny

Jakmile taková silniční honička začne, vzniká nebezpečí pro všechny účastníky silničního provozu. Pronásledovaný řidič si obvykle s dodržováním předpisů hlavu neláme. A tak se řítí silnicemi a ulicemi měst jako smyslů zbavený. Jízda v protisměru, nedání přednosti, překročení rychlosti, jízda na červenou, nehody. To je výčet jen několika přestupků, ke kterým při takové nehodě dojde.

Můžeme mluvit o štěstí, někdy o zázraku, když při takové honičce nedojde k žádné újmě na straně nevinných lidí. Kdy nedojde ani k jejich zranění, nebo dokonce k usmrcení. Přitom k fatálním dopravním nehodám není v případě takových honiček daleko.

Silniční honičky jsou správné

Je logické, že začneme přemýšlet nad tím, zda jsou silniční honičky správné. Zda takové nebezpečí je v zájmu celé společnosti. Zda by nebylo přece jenom lepší, aby policie pronásledování silničních pirátů raději dobrovolně vzdala a nestupňovala jejich nebezpečnost. Policie za zády totiž nutí takového jedince opravdu extrémně riskovat. Ve velké rychlosti, v hustém provozu, jde opravdu o zdraví. Hlavně nevinných lidí.

Pronásledovat pachatele za každou cenu však je správné. Policie v tom musí pokračovat. Nelze nechat někoho ujet jen proto, že hrozí zvýšené nebezpečí. Mohl by z toho vzniknout velmi rizikový a nebezpečný precedent. Jen si představte sami sebe, při silniční kontrole. Nechtělo by se vám platit pokutu za rychlost, za špatné parkování, nebo za alkohol za volantem? Tak byste prostě šlápli na plyn, protože byste věděli, že vás policie honit nebude. Každý by se za volantem mohl chovat jako utržený ze řetězu, protože by věděl, že při jakémkoliv kontaktu s policií prostě stačí beztrestně ujet.

A tohle jednání by bylo v zájmu celé společnosti mnohem nebezpečnější než pár automobilových honiček.

Anketa

Má policie pronásledovat řidiče?
Ano, vždy
33,9 %
Ne, nikdy
5,9 %
Dle individuálního posouzení
60,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 289 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz