Hlavní obsah
Móda a trendy

Ženy, v lednu se přestaňte holit a ukažte své chloupky. Osvobodí vás to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Muži mají Movember a knírky. Ženy mají Janhuary. A tady končí veškerá legrace, krása i zábava.

Článek

Jestli jste si během listopadu všimli zvýšeného procenta mužů s knírky, nebylo to samo sebou. V tomto měsíci je každoročně realizována iniciativa zvaná Movember, která je zaměřena především na zvyšování povědomí o zdraví mužů. Zapojit se není nijak složité – prostě si jako muž necháte narůst knírek. Většina z nás sice bude vypadat jako hodný strýček z východoněmeckého porna, ale když jde o zdraví, co by si ze sebe člověk neudělal trochu srandy.

Ženy jsou radikálnější

Zatímco my, muži, jsme zůstali jen u těch knírků, u žen je trend neholení-se mnohem radikálnější. Nemají Movember, ale mají Januhairy. Jak už z názvu vyplývá, tato iniciativa je spjata s prvním měsícem v roce, tedy s lednem. A rozhodně nejde o nějaký symbolický, vtipný a originální postoj, jako v případě knírku nás Mužů. Ženy zapojené v této iniciativě jdou na to mnohem radikálněji.

Už tušíte? Ano, máte pravdu. Žádné decentní úpravy klínů, nebo ponechání třeba čtvercového místečka na nohou, nebo slabého chomáčku v podpaždí. Januhairy znamená, konec holení. A to po celý leden. Ženy, které se zapojují, po celý leden odkládají své žiletky, vosky, epilátory, depilátory a světu se ukazují tak, jak to chtěla příroda.

Zdraví? Ale vůbec ne

Náš chlapský Movember kromě toho, že není radikální, má i šlechetnou myšlenku – zdraví nás chlapů. A o co jde v případě této ženské iniciativy? Nic extra šlechetného v tom rozhodně nehledejte. Januhairy má za cíl pomocí ženám vzepřít se společenské normě. Jestli vám začíná unikat, o co iniciativě jde, tak trošku polopaticky. Tou společenskou normou má být holení a světe, div se, zavedena prý byla tlakem společnosti Gillette, už v roce 1915. No, tady už jde opravdu do tuhého.

Proč se holíte?

Jestli teď nad iniciativou Januhairy kroutíte hlavou, tak já ještě přitvrdím. Měla to být právě společnost Gillette, která donutila ženy se začít holit. Prý proto, aby vyřešily svůj trapný, osobní problém. Ale pozor, aby to nebylo tak jednoduché, tak iniciativa Januhairy ženám přímo nezakazuje se holit. Ty, které se holí z vlastního rozhodnutí, kterým se úprava či odstranění chloupků líbí, mohou pokračovat. Iniciativa je zde pro ty, které se holí ze společenského donucení. A leden má být tím měsícem, kdy se společně rozhodnou ukázat světu naplno svůj boj.

Příroda to tak chtěla?

Ochlupení našeho těla je samozřejmě dílem přírody, na to se pochopitelně nejčastěji odkazují všechny zastánkyně, i zastánci. Dovolím si tedy jenom ve zkratce připomenout, že příroda chtěla také to, aby nám neustále rostly nehty, vlasy i vousy. Zastánce neholení bych tedy měl potkávat s neostříhaným vlasem i neostříhaným nehtem – protože tak to příroda chtěla. Také bych rád připomenul, že příroda chtěla i to, aby se nám kazily zuby, pokud si je nebudeme čistit. Nebo abychom měly kožní nemoci, pokud se nebudeme pravidelně mýt.

Pravda, ochlupení pochopitelně mělo a může mít svůj význam, ale odkazovat se na jeho benefity v současné době, je trochu úsměvné. Zvláště na židli v kadeřnictví, na pedikúře nebo manikúře, kde přírodě volný průchod v jejím umění už tak nedáváme.

Tak hodně štěstí

Tak milé dámy, které se do iniciativy Januhairy zapojíte, přeji vám hodně štěstí a co nejméně podivných pohledů. Já s knírkem jsem to měl jednoduché, většina lidí věděla, o čem je řeč. A když ne, stačila věta o tom, že jde o iniciativu zaměřeno především na zvyšování povědomí o zdraví mužů. Vaše Januhairy vzniklo teprve v roce 2020 a troufám si tvrdit, že o něm moc lidí povědomí nemá. A až to budete vysvětlovat, přeji ať co nejvíce lidí pochopí vaše důvody, kterými je podlehnutí reklamě.

PS: A když už ta iniciativa pár let existuje, věnujte pár desítek minut i tomu, aby některá z vás vytvořila stránku na Wikipedii, ať my neznalí nemusíme hodiny pátrat po celém internetu, abychom zjistili, co, kdo, jak a proč zase vymyslel. My tam náš Movember už dávno máme.

Anketa

Zapojíte se do iniciativy Janhuary?
Stoprocentně ano
29,3 %
Rozhodně ne
65,9 %
Pouze symbolicky
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Zdroj: https://www.standard.co.uk/lifestyle/januhairy-urges-women-to-bust-body-hair-taboos-a4330636.html, https://www.instagram.com/januhairy/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Movember

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Epilace
Žiletka
Podpaží
Třísla

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz