Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Zip nemáš jenom na bundě, používej ho i na silnici. Oba dva dojedeme domů dříve

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Neznalost, nepochopení, arogance, naschvály i vlastní pravda. Tak vypadá pravidlo zipu v běžném provozu.

Článek

Když se řekne zip, vybavíme si kalhoty, mikiny, bundy a různé další druhy oblečení. Ale pozor, princip zipu je využitelný i na silnicích. Všude tam, kde se dva pruhy sbíhají do jednoho, nebo je na vozovce stálá, či mimořádná krátkodobá překážka. V tu chvíli by se mělo řidičům v hlavě rozsvítit a měli by si představit, jak takový zip (třeba i na té bundě), funguje. Je to extrémně jednoduché, levá a pravá strana do sebe zapadají, jedna po druhé. A teď s místo zoubků na zipu představte auta. No, teorie dobrá, ale praxe je, podle toho, co zažívám, úplně jiná.

Neznalost a nepochopení

Musím se upřímně smát všem těm, kteří se do pokračujícího pruhu řadí už preventivně stovky metrů před zúžením. Druhý pruh nechají zcela volný. Třeba pro mě a další řidiče, kteří znají pravidla silničního provozu a ví, jak jezdit. Základem je totiž využít vždy oba pruhy. Když to někdo nedělá, je to jeho neznalost, nebo nepochopení pravidel. Využití obou pruhů až do konce, je základ pravidel zipování. Na druhou stranu, čím víc lidí bude jezdit blbě, tím víc z toho můžu já profitovat a „předjíždět“ dlouhou kolonu volným pruhem.

Arogance a naschvály

Vesele si jedu, kolem řidičů, kteří pocukávají v druhém pruhu v koloně. Už vidím překážku, místo, kde se oba pruhy sjíždí do jednoho. A potom to nastane. Zpomaluji na rychlost aut ve vedlejším pruhu, dávám blinkr a hledám mezeru, do které se vejdu. Ale ona se netvoří. Řidiči záměrně jedou nalepení, jeden za druhým. Schválně neumožní zipovat. Tohle považuji za vrchol arogantního jednání a jasné naschvály. Gesta či troubení to jen potvrzují. Tohle je na zipu nejhorší, neznalí řidiči nechápající pravidla se rozhodnou, že budou dělat naschvály a chovat se arogantně. Přitom jsou to oni, kdo právě zákony porušují.

Ach, ta vlastní pravda

Nakonec se tam vecpu. Když to nejde po dobrém, jde to po zlém. Nikdo nechce riskovat nehodu, nakonec vyměknou a tu mezeru mi udělají. Já jsem stejně v právu, tak je mi to fuk. U mému patnáctiletému autu, na kterém se nějaký ten šrám ztratí. Ještě si vyslechnu klakson, zahlédnu problikávání a gestikulace. Ale co, myslím si o takových lidech svoje.

A nejhorší je, že oni si myslí, že mají svou pravdu. Že zip je neefektivní, zdržující, zbytečné pravidlo, které nemá žádné benefity. I když bych na tohle tvrzení přistoupil – tak přestává platit ve chvíli, kdy kolona daného pruhu zasahuje až do předchozí křižovatky. Už jen kvůli tomuhle má smysly používat oba pruhy, od začátku do konce. Pomůže to i těm, co z předchozí křižovatky jedou zcela jiným směrem. Zkuste to někdy, uvidíte sami. Je to lepší než neznalost, nepochopení, arogance, naschvály i vlastní pravda.

Anketa

Aplikujete pravidlo zipu na silnici?
Ano, za všech okolností
50 %
Někdy ano, někdy ne
50 %
Ne, nerespektuji ho
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz