Hlavní obsah
Názory a úvahy

Znovuzavedení EET by byl správný krok. Poctivý podnikatel získá jen výhody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Možné znovuzavedení EET přinese poctivým podnikatelům jenom benefity.

Článek

Hnutí ANO mluví o tom, že v případě svého vítězství by chtělo „vrátit EET“. Plánuje přijít s novým, jednodušším systémem, který by omezil krácení daní a narovnal podnikatelské prostředí. A stejně jako to bylo u původního EET, i toto „EET 2.0“ vyvolává emoce. Jsou tu odpůrci, ale i příznivci.

Všichni jsou zloději

Je jasné, že zavedení povede k tomu, že se ze všech podnikatelů automaticky udělají zloději. Místo toho, aby stát využil své mechanismy k tomu, aby vypátral ty nepoctivé a na ty si došlápl, udělá pravý opak. Nadneseně řečeno, udělá nepoctivce a zloděje ze všech. Na nový systém budou muset přejít jak ti, co opravdu nějaké ty daně krátí, tak i ti, kteří mají z daňového, účetního a zákonného hlediska vše v pořádku. Přesto budou pod drobnohledem, jako potenciální okrádači státu.

Benefit pro poctivce

Nepopírám, pro podnikatele to může být složité, vznikne jim nějaká administrativa navíc, povinnost koupě či instalace nových fičur, aby do systému zapadli. Zavedení systému evidence bude pochopitelně něco stát i náš stát. Ten samozřejmě doufá, že se tyto náklady smáznou zisky, které vzniknou z většího výběru daní.

Faktem zůstává, že poctivý podnikatel může ze zavedení tohoto systému jenom profitovat. Ano, bude si muset něco navíc nainstalovat, bude muset přeškolit personál, udělat nějaké další administrativní věci. Ale jinak bude dělat vše, jako doposud. Pro něj to není žádná velká změna. Daní odvede stejně, jako předtím, zisk mu zůstane stejný. Až na těch pár změn žádné velké drama, kvůli kterému by daný podnikatel musel končit.

Nevýhoda pro nepoctivé

Problém to ale přinese hlavně těm nepoctivým. Pokud se snaží držet se ve svém podnikání mimo systém, mimo daňové zákony, přináší jim to benefity. Mohou ušetřit na dani z příjmu, mohou ušetřit na neodvedeném DPH. A tyhle nelegální úspory jim nyní mohou pomáhat l lepší konkurenceschopnosti, hlavně z finančního hlediska. S tím ale budou mít utrum. A tak mnoho z nich radši zavře krám.

Hlavně jednoduše

Cílem nové evidence tržeb by z mého pohledu mělo být narovnání podnikatelského prostředí, odhalení nepoctivců. Ale zároveň by to nemělo nijak narušovat chod podnikání těch poctivých. Když si vzpomeneme na složitostí prvního EET, drsné termíny i likvidační pokuty, směřovalo to spíše k tomu, že nepoctivci radši skončili a poctivým to nadělalo víc škody než užitku. Když už tedy chce ANO znovu něco vymyslet a prosadit, ať je to hlavně jednoduché a efektivní.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-zmrtvychvstani-eet-bude-pod-tlakem-a-musi-byt-jednoduche-rika-restaurater-258603

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz