Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvyšte ceny energií, zdražte plyn a elektřinu. Lidé se konečně naučí šetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Cena energií stále není dost vysoká na to, aby se lidé začali chovat odpovědněji. Když člověk nemá žádnou velkou motivaci ke změně, neudělá ji.

Článek

Je únor, topná sezona vrcholí. Pro mnohé to znamená dělat si ze svých interiérů doslova saunu. Doma chodí skoro nazí, protože své vnitřní prostory vyloženě přetápějí. Nelogicky a zbytečně. Stojí je to nejenom zbytečné peníze, ale příliš vysoké teploty mohou mít i negativní vliv na lidské zdraví.

Přetápíme

Na ČTK se objevila informace o tom, že 40 procent Čechů v současné zimě kvůli vysokým cenám energií snížilo teplotu ve své domácnosti. Zároveň data říkají, že více než dvě třetiny lidí v současnosti preferují doma teplotu kolem 20 až 22 stupňů. Pojďme si to převést do řeči čísel a vycházejme z dané tisícovky respondentů.

Znamená to, že 400 lidí z tisíce letošní zimu snížilo teplotu ve své domácnosti. A zároveň čísla říkají, že 660 lidí z tisíce má doma teplotu v rozmezí 20 až 22 stupňů. Stále na tom nevidíte nic divného? Tak ještě jednou. 660 teď své domovy vytápí na normální, standardní, doporučenou teplotu. Ale 400 z nich s tím začalo až nyní. Už rozumíte? Ti lidé svou domácnost museli výrazně přetápět, když si mohli dovolit snížit teplotu v domácnosti až o tři stupně Celsia, jak uvádí ČTK.

Já například v těchto číslech nefiguruji. Protože na správných 20 až 22 stupňů vytápím už roky. Žádné návyky ohledně vytápění domova se u mě nezměnily. Teď už nás jsou dvě třetiny, na první pohled dobré číslo, ale trochu ho kazí těch 40 %, kteří udělali změnu až nyní.

Energie jsou pořád levné

Jestli si někdo může dovolit topit doma na vyšší teplotu, než je 22 stupňů Celsia, znamená to jediné. Energie jsou pořád příliš levné. Jsou výdajem rodinného rozpočtu, kde lidé zatím nemají příliš velkou motivaci ke snížení. Pomohlo by jediné, zdražení. Lidé by si v tu chvíli uvědomili, že právě tady je ta nejlepší cesta k úsporám.

V tu chvíli by nás, správně vytápějících, nebylo 66 procent, ale mohlo by nás být ještě víc. Konečně by se dosáhlo toho, že by lidé začali vytápět správně. Vysoké teploty v domácnosti nejenom negativně ovlivňují zdraví, ale logicky mají nepříliš dobrý vliv i na životní prostředí. A je úplně jedno, čím topíme.

Chraňme sebe i přírodu

Vysoké teploty v domácnosti způsobují, že lidem vysychají horní a dolní cesty dýchací. Objevovat se může také kašel či pocit ucpaného nosu, nebo mírné škrábání v krku. V horším případě může teplý suchý vzduch vést k chronickým nosohltanu a dýchacích cest.

Dále nezapomínejme na to, že jakýkoliv způsob vytápění přírodě nějakým způsobem škodí. A nemluvme jenom o samozřejmém smogu, který produkují třeba elektrárny, nebo kotelny. Kvůli dřevu navíc se zase kácí stromy. Ani soláry nejsou výhra, každý panel má nějakou uhlíkovou stopu a mohlo se jich vyrobit méně.

To vše jsou jasné argumenty, proč má vytápění v rozmezí 20 až 22 stupňů ideální. Někomu to ale stále nedojde, a tak jedinou cestou je výrazné zdražení energií. Teprve potom mnohým dojde, že dělají něco špatně.

Anketa

Na kolik stupňů vytápíte svou domácnost?
Méně než 20 °C
17,6 %
Optimálních 20 - 22 °C
52,9 %
Více než 22 °C
29,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2476750

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz